Спрете демографското съсипване на Ловеч, господин Казанджиев!


2.01.14_първо_бебеУважаеми господин Казанджиев,

От четири години с тревога  пиша статии за  демографските проблеми на Ловеч и общината. Във всяка от тях споделям едни и същи констатации – Ловеч се топи, общината застарява, младите бягат, а бебетата са все по-малко. Всяка от статиите е апел за внимание и подсещане за нуждата от демографска политика. След всяка от статиите Вие и Вашата администрация отвръщате с високомерно мълчание и пълно игнориране на проблема и неговите последствия. Някои казват, че го правите умишлено и преднамерено, защото малката, застаряла и зависима общност по-лесно избира правилните хора. Дайте ми аргументи  да не се съглася с подобна теза и споделете  Вашия отговор, който да оправдае или обясни управленският непукизъм на мостика на кораб, водещ с увереност Ловеч към демографско крушение.

Уважаеми господин Казанджиев,

тъй като подозирам, че гореспоменатите тревожни статии не са доведени до Вашето знание си позволявам да се обърна директно към Вас с това мое писмо. Воден от убеждението, че кореспонденцията между един общински съветник и кмета на общината трябва да бъде прозрачна и общодостъпна си позволявам да оглася публично текста на писмото, възползвайки се от трибуната на местните медии.

Формален повод за писмото ми е поредният демографски анализ за състоянието на българските общини, публикуван преди по-малко от месец. Искам да Ви информирам, че всяко твърдение в това писмо е основано на конкретни факти и официална статистика, публикувана от НСИ. Фактите, които оповестявам имат едничката цел да събудят Вашата грижа и управленска отговорност. Ще бъда благодарен, ако излезете от недостойното мълчение и дадете отговор на многото въпроси  с един и същи корен – защо допуснахте демографското сриване на Ловеч през Вашите три мандата? Тъй като съм убеден, че ще реагирате емоциално, Ви моля предварително да проучите фактите,  съберете нужната информация и изложите разбираеми аргументи за да оправдаете бездействието си по отношение на демографския колапс на Ловеч и общината.

Уважаеми господин Казанджиев,

Знаете ли, че за Вашите три манадата населението на Ловеч и общината е намаляло с брой незапомнен от времето на турските безчинства през лятото на 1887 година. Но тогава Ловеч е във война, а днес живее в мир и разбирателство. Съвсем не преувеличавам, господин кмете. За периода от 2003-та до края на 2013-та година  населението на община Ловеч е намаляло с 11 500 души или цели 20%!  За същото време областният център се е стопил с близо 7000 души или повече от 16,2%!  Нама друг областен център с подобен демографски срив. Дори Видин сочен за много лош демографски пример  е с по- малък от нашия спад – съответно 18,5% за общината и 15.9% за града. Надявам се няма да оспорите убедеността ми, че трябва да се мерим именно с областните центрове, които са наши конкуренти във всеки социално-икономически аспект. Иначе ако се поставим до община Димово, Брусарци или Летница сме като демографски отличници. Само, че аз не мисля, че трябва да се съревноваваме  с толкова малки и потискащо западащи общини. Дали и Вие мислите така?  На мен не ми харесва ролята на демографски аутсайдер сред областните градове. А на Вас харесва ли ви, господин кмете? Знаете ли, че дори нито една от близките относително по-големи необластни общини не познава подобна демографска драма. Спадът в броят на населението на Троян, Тетевен, Свищов, Севлиево е около 10%  както на общинско, така и  на градско ниво! Допускам, че има връзка с начина на тяхното управление.

Съмнявам се, че сте наясно как с всяка следваща година загубата на население се задълбочава. Ето само през 2013-га година населението на община Ловеч е намаляло с  840 души, от които в областния град са 537 души. Ако седнете да пресмятате ще установите, че за последната година сме загубили  около 1,7% от населението на общината и града. Излишно е да Ви казвам, че пак сме №1 сред областните градове. Дори, ако проучите достъпната за всеки национална статистика ще разберете, че няма подобен феномен – областният град да намалява с по-голям относителен дял от своята община. Очаквам да ми отговорите, дали Ви се струва приемливо Ловеч да губи над 500 души годишно, норма която се наложи през последните няколко години от Вашето управление. Аз ще Ви изпреваря с моя отговор и ще заявя, че за мен е неприемливо,  защото знам, че истинското намаление е още по-голямо, ако прибавим тези, които напускат Ловеч в търсене на справедливост и перспективи за по-добър живот.

Питам се, дали Ви притеснява ужасяващият срив на раждаемостта в общината. През 2013-та година са се родили само 264 деца на територията на нашата община. След 2010-та година броят на новородените спадна от около 400 на 350-360 годишно. През миналата година сме с още 100 бебета надолу! През 2013-та година са се родили с 40% по-малко бебета от началото на Вашия първи мандат, господин Казанджиев. Тук също сме аутсайдери сред областните центрове. Мога да Ви предоставя обработени данни, а ако не ми вярвате просто поработете върху информациите на НСИ. Нали няма да спорите с мен, че по-малкото бебета означават по-малко млади семейства? Къде са младите хора и защо не раждат в Ловеч? С интерес очаквам Вашия отговор, господин кмете. Аз имам своя, нали работя с млади хора, които с нетърпение чакат да завършат училище за да напуснат града, който от  почти тринадесет години управлявете Вие. Нищо лично към Вас, просто това, в което превърнахте Ловеч не им дава и частица надежда за успешно бъдеще.

Уважаеми господин Казанджиев,

Мога да продължа да Ви затрупвам със статистика и факти. Казват, че когато фактите говорят и приказливите кметове мълчат. Аз обаче искам да говорите и да обясните защо допуснахте подобно невиждано демографско стопяване на Ловеч. Както и най-накрая да кажете дали човешкият ресурс на Ловеч представлява някакъв приоритет за Вас. Защото подобна заявка не виждам в нито един програмен документ, в нито една стратегия. Ще сбъркате, ако в писмото ми видите заяждане. Приемете, че е остра критика към Вашето  безразличие и бездействие относно демографското бъдеще на общината. Потърсете и една протегната ръка, както към Вас, така и към всички отговорни съветници и служители в администрацията. Все още можем да съберем усилията си в разработване на адекватна демографска програма, която да успокои безразсъдния полет към демографската пропаст. За Вас лично има още година. Надявам се, че не искате да останете в историческите хроники като кметът похабил демографския ресурс на Ловеч!

Вие сте на ход, господин Казанджиев!

4.06.2014                                                                                           С уважение: Иво Райнов

Разпространявам писмото като открит текст чрез всички ловешки медии.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Спрете демографското съсипване на Ловеч, господин Казанджиев!

  1. А. Асенов каза:

    Моите поздравления за изразената позиция, г-н Райнов! За съжаление, община Ловеч не е единствената, която изпитва последиците от демографския срив. Почти същото би могло да се каже и за община Шумен, на която вече 45 г. имам честта да съм жител. Изпитвам, освен това,
    и известни подозрения, че между плашещото демографско състояние на двете общини и партийната принадлежност на техните обществени лидери, би могло да съществува някаква връзка.

    А. Асенов

Коментари са забранени.