Тути фрути в един рожден ден или история за торта, любов, полицейски патрулки и житейски прозрения


10350533_851495041544529_865834587085482681_nДенят започна фантастично! Поредната топла изненада от великолепния единадесети Д клас. Празнично украсена класна стая, въздух зареден с много обич и една неописуема торта. Разтапящо  посрещане, но тортата бе повече от трогателна. Истински кулинарен шедьовър във формата на земно  полукълбо с изображения на всички континенти  и надписи на всеки океан. Стая декориран с балони и поздравителни надписи. Разнежвам се само като си помисля, че тези дечица са станали по-рано , дошли са на училище тридесет минути преди началото само за да направят стаята празнична и да засвидетелстват своята обич. Безмерно щастлив съм, че имам късмета да бъда класен на такива деца.

Тортата, тя предизвика истински фурор сред колегите. Много възхищения и дори общи снимки. Денят продължи със стотици пожелания, усмихнати очи и поздравителни песни. След последния учебен час душата ми бе препълнена от радост, а сърцето нетърпеливо туптеше в желанието да се прибера час по-скоро, да поставя тортата на най-празничното място и  да увековеча в снимки вниманието на страхотните  пораснали деца от моя  клас. Тогава все още не знаех, че тортата ще се превърне в гвоздей на деня. Поставих я внимателно на предната седалка на колата, с уважение достойно за един мил спътник . Досетих се, че имам още малко работа за довършване и се отправих по дикисанските улици, после по „Цачо Шишков“, а след свефотафара с бул. „България“ взех десния завой в посока „ Вароша“. Тъкмо изправих колата по булеварда и видях, как кулинарния шедьовър се накланя за да изпадне от седалката. Инстиктивно посегнах за да хвана тортата и само за секунди отклоних вниманието си. После чух  шум от неочакван удар и колата спря ударена в полицейски автомобил. Е, няма такава каръшка случка- на рожденния си ден, в опит да опазиш ценен подарък, да направиш пътно произшевствие. При това пред Районното пътно управление, още повече да нанесеш щети на полицейски автомобили. Има ли по-голям смях от това?  После се случи рутинното – пътна полиция, оглед, обяснения, констативни протоколи и естествено акт за административно нарушение. Сигурен съм, че случката ще бъде медийна сензация като се има предвид публичния ми статус и обществени ангажименти. Вероятно ще падне доста  майтап, но той ще бъде за любителите на сеира. Аз обичам да търся дълбокия смисъл, който съдбата крие зад обикновеините житейски идиотии.

Сега ме чака наказателно постановление. Достойният трябва да може да носи публичната отговорност за виновни прояви, дори когато са от предозирани емоции. Отделно ще трябва да възстановявам щетите по моето „Пежо“.   Пари се печелят и губят, живее се с малко и с повече. Но без любов не се живее. Тя е дар, който зарежда със сила за да преодолееш нелепите тестове на съдбата, поднесени като абсурден карък или смешна случайност. Това научих от този толкова емоцианален ден, омесил щедри дози радст и щастливи мигове със щипка разочарование. Опитах да спася любовта  на 25 прекрасни момичета и момчета, макар с цената на пътно-транспортно произшествие и материални загуби.  Естествено можех да бъда по-внимателен, но със сигурност не съм сбъркал в избора. Любовта е безценна и остава за цял живот. Всичко друго ще остане в няколко смешни спомена.

Утре имам час с този прекрасен клас. Ще разкажа историята както я споделям сега. Защото порастващите трябва да знаят, че в живота има по-ценни от материалните неща. Като умението да се радваш и пазиш любовта и достойнството да признаваш и отговаряш за грешките си.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.