Истинска културна наслада в четири „Люлякови вечери“ на ловешка сцена


Lovech 3

В Ловеч мирише на люляк и  култура. Както в детските ми години. Тогава през  май се случваха „Люляковите празници“, едно истинско пиршество за културните естети. За около седмица в Ловеч гастролираха някой от най известните театрални, оперетни, балетни, филхармонични трупи, големи имена от музикалната и танцовата сцена. Изключителен шанс за едно момче от провинцията да види концертни изпълнения от екстра класа. Родителите ми не пропускаха този шанс и ме водеха на голяма  част от събитията. Така попих майския люляков мирис на голямото изкуство.

После дойдоха промените, безпаричието, алчността на делника и материята смачка духа. Майските ловешки празници потънаха в  чалга. За да дойде грамовното време на рока. Четири години легендарни групи и неописуемо забавление. Голямо шоу се прави с големи пари. След четвъртото  издание  рок-фестивала остана история, но поне прогони  чалгата завинаги.

Тази пролет културата отново си пробива път.  Една от мечтите ми, която анонсирах и в предизборния период, като че ли се сбъдва. Благодарения на проект  на Ловешкия театър и Ловчанско читалище „Наука-1870“ и с финансовата подкрепа на  Община Ловеч се възстановяват „Люляковите вечери“. Не бива да пропускам и заслугата на настоящия директор на дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ госпожа Димитрина Дренска, която даде шанс на проектното състезание при съставянето на културния календар в община Ловеч. Естествени поздравления за кмета г-н Минчо Казанджиев, ресорния заместник г-н Пламен Петков и Общкински съвет – Ловеч, без  чието съгласие и финансова подкрепа празникът нямаше да се случи.

За какво все пак са всички тези адмирации? Четири поредни вечери Ловеч ще бъде сцена на значими културни събития. В четвъртък (8.04) от 19.00 Русенската опера ще представи спектакъла „Кармина Бурана“ на сцената на Ловешката средновековна крепост. В  петък (9.04) от 19.00 часа в Драматичен театър можем да се насладим на „Кармен“ в изпълнение на балет „Арабеск“. В събота (10.04) от 19.00 часа  в салона на читалището меломаните ще имат удоволствието да слушат концерт на виртуоза Теодосий Спасов. В празничната вечер на 11.04 от 19.00 на отркритата сцена на площад „Тодор Кирков“ ще се представи  Плевенската филхармония със солисти  Евдалина Кънева и Орлин Горанов.

Друга хубава новина е , че празничните вечери бяха замислени като събития на трите открити сцени. Силен отговор на познатата  дискусия за липсата на събития, с които да осмислим културната инфраструктура, изградена през последните години. За съжаление стихията на природата ни  лиши от романтиката да слушаме Теодосий Спасов на водната сцена в река Осъм.

Благодарение на „Люляковите вечери“ тази година празникът ще напълни с наслада зажаднелите сетива. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш към традициите и да почувстваш града си като  значима културна точка поне за четири вечери. Е, и тази година ще ми липсва рок-фестът. Все пак е предвиден и един празничен нюанс за любителите на този музикален стил – концерт на Силвия Кацарова в неделя (11.04) от 21.00 часа на площад „Тодор Кирков“. За повече рок ще се надяваме през следващите години. Нали музикалните традиции започнаха да се възраждат!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.