Вече и мъртвите ще плащат на ловешкия кмет…


grobishta205141-300x200

Онзи ден една пудлизурка от най-приближените на кмета  иронично ме заяде, че в общинския съвет гласувам непременно против. Пропуснах обясненията  на един отдал се на угодничество дребен началнк, охотно разменящ  лична изгода срещу унизителна вярност.  Не съм подкрепил и няма да подкрепя нищо, което е в ущърб на гражданите и Ловеч. Нито пък  ярките недоразумения, с които периодично местната управа избухва, но пък гласът ми няма да пропусне и полунамерение, ако е в полза на хората. На последното заседание подкрепих  няколко текста в актуализацията на Наредбата за местните такси и цени на услуги, въпреки  че като цяло не приемам увеличаване облозите на гражданите. С един от тези текстове отменихме намерението на кмета да наложи входна такса за автомобили в гробищните паркове. Добре си спомням, че председателят Тихолов обяви събраните петнадесет гласа за достатъчни за отпадане на текста. Само седмица по-късно става ясно, че администрацията е монтирала автомати за таксуване на  влизащите автомобили на входа на гробищен парк с. Скобелево!  Както и да го мисля няма как да са прави и двамата – Тихолов, когато обявява текстът за отменен  и  Казанджиев, когато разпорежда да се поставят съоръжения за таксуване. Разликата е, че единият може да бърка, но другият със сигурност наглее! Защото законът предвижда след обявяването на решението 14-зневен срок (с  опция за обжалване) преди то да влезе в сила. Към момента влязло в сила решение няма! Тогава на какво основание са монтирани автоматите? Тук не става въпрос,  дали се събират пари. Става дума за предприети действия въпреки волята на Общински съвет и преди влязло в сила решение. Ще го кажа по-просто: Става дума за позната практика кметът да предприема действия без санкция на Общински съвет, само защото е убеден, че всичко което си пожелае ще бъде обслужено от верни блюдолизци.

Взе да ми идва повече арогантното отношение на Казанджиевата администрация към местния общински съвет. Заради некадърност на администрацията или срамно  лазещото в краката на кмета мнозинство общинският съвет е все по-нелепо въвличан в юридически каши, които завършват със съдебни шамари. Срамът обаче не е за кмета, който подлага  динените кори, а за съветниците, които угоднически се хлъзгат въху  тях. Идва ми в повече администрация и кмет да правят неразумни харчове и правни гафове покрай  тях, а сметката  да я плащат гражданите, живите обложени с все повече данъци и такси и умрелите, край  които се монтират фискални автомати. Естествено ми идва в повече сервилното поведение на надупеното обкръжение, което гласува,  лъже, обвинява и се оправдава от името на кмет  и администрация. Тези, върху които управата гради самочувствие на недосегаемост  и избирателна отговорност към гражданите.

Случаят с поставените монетни апарати на  скобелевските гробища може да изжлежда дребен, но е симптоматичен. За административното самоуправство и циничното пренебрежение към волята на местния общински съвет и ловешкото гражданскво. Както казах съвсем не е инцидент, а обичайна практика на местната управа.  Общинският къвет едва ли ще се разгневи, превзет е от  нагаждачи, които чакат на опашка за кметски услуги. Време е да се разгневят гражданите – за доброто на живите и спокойствието на мъртвите.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Вече и мъртвите ще плащат на ловешкия кмет…

  1. Milen Marinov каза:

    Като повечето неща навсякъде у нас, дребнаво и злободневно състояние на ума – най-голямата болест на българина!

Коментари са забранени.