Нека подходим по-грамотно към проверката на грамотността


Klisarova

Министърът на образованието Анелия Клисарова  обяви, че тази година прагът са тройка на матурите ще бъде увеличен. Мярката е стъпка за повишаване на грамотността на зрелотнициге. Не стана  ясно нито с колко точки ще бъде завишено изискването, нито дали това ще се отрази на нивата за удовлетворяване на по-високите оценки.

Адмирирам мерките за повишаване на грамотността. Само, че имам големи съмнения  за ефекта от стъпката, анонсиран чак на 24-ти април. Напротив, мисля си, че ако заявеното намерение бъде осъществено ще лъсне още по-отчайваща неграмотност на изхода на училището. Повишаването на грамотността е процес, но изисква време, честна позиция спрямо зрелостниците и гласност още в началото на подготовката. Искам да кажа, че тази заявка би звучала силно  и вдъхновяваща на 15-ти септември, а не в края на април. Защото учениците  имат право да знаят, че ще бъде приложена по-голяма строгост към техните знания в началото на учебната година за да вложат повече усърдие и старание в цялостната си подоговка. В сегашната ситуация днанадесетокласниците са провели подоготовка по критерии и изисквания, прилагане през всички досегашни години. Не е тайна, че мнозина от тях имат само една заветна цел – да докопат тройка. До вчера знаеха, че за това са им нужни смешните 23 точки. Днес разбират, че това не стига, но въобще не са наясно колко над височината на старата летва трябва да скочат.

Разбира се, че смешният праг от 23 точки трябва да бъде ревизиран. Мое мнение е, че ако искаме да мерим грамотност трябва да поставим летвата доста над 30 точки. Но това трябва да бъде заявено достатъчно рано и достатъчно твърдо т.е. да бъде съпроводени с още няколко мерки. На първо място промяна във форматите на зрелостните изпити, така  че да не допускат с принципа на тотото да се покрива грамотност. Простичко казано затворените въпроси да не осигуряват комфорта на достатъчен минимум със случайни отговори. Походът към реална грамотност в края на средното образование  налага сериозни корекции и в начина на организиране и провеждане на зрелостните изпита. На първо време с по-строги правила и безкомпромисни действия срещу нахалните измами по време на матурите. Достатъчно еда бъдат пресечени практиките за подсказване, преписване и манипулиране на изпитните резултати. Какво значение има колко точки ще бъде прагът, ако квесторите толерират преписване или „загрижени“ учители снабдяват зрелостниците с отговори на тестовите задачи? Дори Клисарова да вдигне минимума на 30 точки,  това само ще промени пакета от доставени отговори до точките на новия „зрелостен“ праг. Аз  се обзалагам, че ако не получат помощ  огромна част от зрелостниците от  техническите училища няма да покажат минимална грамотност и при сегашните смешни 23 гочки. Просто, защото са неграмотни и нямат елементарни познания. Те избират география (16 652 ) или биология (16 442) само заради големия брой „лесни“ точки от затворени отговори, които ще получат по предварително уговорен  канал. Не на последно място трябва да бъдаг завишени минимумите за абсолютно всяка оценка, така че по-високите равнища да изискват наистина сериозни знания, но да гарантират реализация на положения труд  в най-престижните университетски специалности. Сиореч зрелостните резултати да отсяват най-способните и да им отварят пътя към още по-добро образование.

Да, матурите в сегашния формат, с актуалната скала и по утвърдените вече организационни правила доказано снижават грамотността в средното образование. Реформите са наложителни, но трябва да бъдат анонсирани и проведени с  ясна перспектива и преследване на конкретни резултати. Искам да кажи, че предложението на  Клисарова би дало смислени резултати, но прицелено в следващата година. И то ако бъде съпроводено с цялостна политика за издигане авторитета на зрелостните изпити и завръщане към стъпканата ценност на знанието. Сега предложението изглежда като пореден  интелектуален фойерверк на министъра. Не като амбиция за истиска реформа. Каквато така и  не се случи през  почти едногодишното управление на образованието от Анелия Клисарова.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.