Глад след Възкресение


0587

Христос  Воскресе!

След като  начуках яйцата и опитах всички козунаци заситих физическия глад. Но, уви, остана духовния глад. С всички екзистенциални съмнения.

Христос Воскресе! Символика повтаряна от две хилядолетия. За да спаси душите ни!  Затова яйцата, козунака и крехкото агнешко не ми стигат. Нужен ми е смисъл. Трескаво го търся.

Христос  Воскресе! За да го следвам.  В човеколюбие, доброта, смирение, вяра и уважение. Воскресе за да ми даде сили да се пречистя от греховете, че не съм бил боголюбив през  толкова много от земните си дни.

Христос Воскресе! И разпръсна светлина в потъмнялата ми душа. Припомни ми пътя, който трябва да следвам и стъпките, от които се бях отказал. Потупа ме по рамото и ми напомни, че душата ми все още може да бъде спасена от демоните на смъртните желания.

Христос Возкресе! Заради вярата в Неговата пречистваща сила. За да ме върне към духа, похабен в слугуване на материята. И да ми спомни, че животът е благословен, ако е обич към ближния.

Христос Воскресе! И ме кара да страдам, задето забравих смисъла, оставих се на изкушението да не го следвам, обърках стъпките по Неговия път и се отдадох на греха на делника.

Христос Воскресе! Отново, както миналата и по-миналата или още по-миналата година. За да ме тласне към същите размисли – за греха и безпътието, за изкушението и вярата, за алчността и добролюбието.

Хистос възкръсна за душата ми. Но не би могъл да я спаси на сила. Днес съм готов да Го следвам. А утре, а след седмица, а през лятото или есента? Иска ми се да се врека, но се чувствам разтреперан, слаб и гладен.

Въпреки, че хапнах доста от великденските яйца, козунак и агнешко.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.