Стягайте куфарите, Ловеч се закрива.


Lovech 3

Заглавието е перефраза на прясно изказване на общински съветник, който заяви, че в Ловеч бъдеще няма и това не може да бъде поправено от никого – нито от управляващите, нито от гражданите. Та затова трябва да бъдем умни и да поемаме пътя към нормална Европа. Дето се вика „баси общината щом такива са и съветниците“!

Сентенцията се роди в главата на колегата по време на тягосно обсъждане на новия Общински план за развитие на община Ловеч 2014-2020. Може да си представите колко безпътни са изглеждали перспективите в плана, та съветник да възкликне с такава безнадеждност. За тези, които не знаят общинският план е пътната карта, по която се движи общината по време на следващия програмен период на ЕС. Планът трябва ясно да проектира физиономията на общината в един доста отдалечен от нас момент. Взирането в далечината ни открива една наистина потискаща гледка. Ловеч амбициран да запази своето настояще, само че с малко по-лъскав външен (благоестройствен) вид. Съхраняване на статукво и никаква ясна амбиция за развитие.

Планът обещава икономиката на Ловеч да изглежда по сегашния начин. Възможности са видяни само в съществуващите производства. Въпреки признанието, че те постоянно стесняват заетостта и очевидно не създават никаква конкуренция на пазара на труда. Зявката да развиваш съществуващите отрасли на машиностоенето, текстилната, кожарската, мебелната, хранителната промишленост е страхливо взиране в икономическото ниво, което си постигнал. След седем години България несъмнено  ще напредне, но ние се ангажираме да развива икономиката на отминалото вече столетие.

Планът признава уплашено за заплахи пред образованието и плахо предлага реформи и оптимизация.  Мачтае да съхрани статуквото и дори не си помисля за модернизация и ново качество. Защото с предъвканите обещания за подобряване на материалната база, закърпване на някой покрив и по-тясна връзка с безнеса (по-горе стана ясно, че това е забавящия се бизнес) няма да създаде условия общината да се конкурира за задържане на способните местни и привличане на деца от други региони.

Планът разглежда туризма само като материална база. Обещава модернизация на турската баня, крепостта, нещичко за Деветашката пещера и парка Стратеш, но се примирява с етикета, че Ловеч е “ one way ticket destination“. Място, където идваш веднъж и не намираш причини да се върнеш. Констатира, че туристите идват тук само за една нощувка, но не предлага нито едно хрумване за създаване на събития, прояви, атракции, които да привличат и задържат любопrтния турист.

Планът заявява идея да консервира постигнатото в културата, но не вижда нови културни хоризонти. Всичко минава под мотото „Да съхраним културните институти и запазим досегашните културни събития“. Нищо те тези събития са малко, а някой все по-безинтересни. Капацитетът на плана е нисък за да търси нови височини в културното развитие.

Планът за развитие на общината е като преписан Интегриран план за градско развитие. Проектите от единия са механично пренесени в другия. Без да бъдат добавени нови идеи и засегнати области, които интегрирания план не обезпечева. Още тук е заложено абсолютно невъзможното изпълнение на плана, защото вписаните проекти изискват местно съфинансиране от десетки милиони левове. Задачата е непосилна за все по-задъхващия се от плащания бюджет. Другата възможност са растящи заеми, които скоро биха заплашили бюджетната стабилност на общината.

Този сценарий вече сме го гледали. През миналата година приключи изпълнение на първи план за общинско развитие. Документът препълнен от добри намерения остана драматично неизпълнен, а Ловеч приключи програмния период с 10 хиляди души по-малко и още по-слаба икономика.

В един аспект планът е направо дебилен. От една страна признава, че демографската ситуация е критична. От друга не вгражда нито една грижа за разрешаване на този проблем, оправдавайки се с факта, че тези процеси са всеобщи в България. С други думи планът ни обещава, че след 7 години Ловеч ще стопи още 6-7 хиляди души, младият континген ще падне до критичните 10%, а изградените старчески домове няма да могат да задоволят социалните потребности. Всички лъскави благоустройствени мероприятия са безмислени, ако няма достатъчно хора, които да ги ползват и да се радват.

Планът за развитие не говори на езика на младите в Ловеч. Нищо от целите, приоритетите и мерките не е фокусирано в разрешаване на техни проблеми и опити за по-сериозно задържане на мозъци и енергия. Каквото и да изпълни за програмния си период този план, той няма да осигури заетост, перспективи, надежди и бъдеще на младите хора. План, който обрича местната младост на емиграция, а общината на бавна маргенализация.

Този план е великолепен бюрократичен документ. Написан е по всички формални изисквания на администрацията. Студен като всяко кабинетно творение и пълен с  чиновническо бездушие. Планът ни обещава един по-лъскан и подреден, но по-празен, по-бездушен и тъжен Ловеч. Град, който се подготвя за своето закриване. Поне за интелигентните, предприемчивите, амбициозните,  младите. На тях не им остава друго освен да следват съвета и да стегнат куфарите.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Стягайте куфарите, Ловеч се закрива.

  1. Rumen Tsonchev каза:

    bravo ivo.mnogo dobra statiq,i to napisanoto v neq e napravo izpalnimo.

Коментари са забранени.