Да пораснеш като измамник


 

pi6tov_ga6tite_2Наскоро по време на писмено изпитване хванах младеж  в  опит да преписва. Веднага прибрах работата. Накрая на часа младежът изчака съучениците да си заминат. Помислих, че иска да се извини. За моя изненада младежът ме попита някак укорително,  защо се дразня и как мога да си помисля, че няма да опитат да преписват. Сякаш  това е най-нормалното поведение по време на писмена работа. Разбира се измамата в училище не е някаква новост. И по  време на моите ученически години имаше приписвачи, но бяха изключения. Днес измамата е типична училищна практика и е улеснена от всякакви удобства – смартфони, таблети, аудио устройства… Те, обаче, са само инструмент и в никакъв случай причина.

Измамата в училище е като пандемия, заразява и най-съвестните. Спестени усилия и прилични резултати, макар да не го разбирам сигурно е cool. В едно общество, което ежедневно дискредитира знанието подобни умения са повече от практични. Знам, че никой не се ражда измамник и никой не започва първи клас  като преписвач. Този „мурафет“ се придобива. Сигурен съм, че в никоя къща не учат децата да лъжат и преписват. Поне в нормалните семейства. Училището също не толерира такива поведенчески модели. Само, че тези деца са родени и пораснали в измамата наречана преход към нещо си… Заобградени са от успели измамници. Те населяват целия социум – напълниха политиката, адвокатските кантори, съдебните състави, банковите офиси, чиновническите канцеларии, вестникарските редакции, телевизионните бокс офиси. Насядаха в министерски кресла, кметски столове и  дори на най-малките директорски столчета. Мамят, че са компетентни, родолюбиви, отговорни, загрижени, искрени.  Измамата е навсякъде – в таксито, което ще мине по-дългия път за да ти вземе левче повече, в магазина, където продават опасен за здравето боклук, в офиса на мобилния оператор, който те омайва с топ оферта, за която после си скубеш  косите, в банката, където те заробват със ситни условия по кредита, в автосервиза, където ти пробутват части менте, в… Измамата е начин на оцеляване, лайфстайл и препоръка за прогрес в кариерата. Живеем  с измамата, живеем от измамата, живеем заради измамата. Та какви да бъдат децата ни, които всеки ден дишат въздух, обогатен с всякаква измама?  Виждат, че се богатее от измама, расте се със измама. Знаещите са смешковци и лузъри, а измамниците щастливи успели хора.

Лошото е, че измамата се разпространява като пандемия в училищата. В началото са изпитванията, после външните оценявания, накрая матурите. Не спира до тук, завладява кандидатстудентските аудитории, после сяда на студентските банки и накрия се разписва в дипломите на висшистите. Едно отгледано с измама младо поколение. Неподготвено да живее по други правила освен на лъжата и измамата.

 

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Да пораснеш като измамник

 1. Milen Marinov каза:

  Точно така е, г-н Райнов за съжаление:( „Каквото посееш, това и ще пожънеш.“ е казъл народът:(

 2. sesarr каза:

  Спомням си, че най-много преписвах теми по литература. Беше важно да наизустяваме определени параграфи с един от правилните начини за разсъждение по дадено произведение. Аз не виждах смисъла. Преписвах ги направо от вестник „Гимназист“.

  Може и да прозвучи цинично, но така ще е докъто даскало е театър по държавно утвърдена програма. Докъто учениците не разберат наистина защо е важно да познават 28-те административни центъра на България, защо е специална митохондриалната ДНК или защо България първа признава независимостта на Македония училището ще бъде цирк в който всички присъстват само по задължение. И всичко ще преминава по пътя на минималното съпротивление.

  Ситуацията е като в преобладаващата част на наш’то общество – криза на смисъла, дефицит на бъдеще.

 3. Marianna Mavrova каза:

  Като цяло съм съгласна, но личният ми опит показва, че първите опити за измама, осъществявани от 8-10-годишни деца се извършват С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ И НАСЪРЧАВАНЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ. Кой друг би могъл да осигури на детето лист с тест за подмяна?

 4. Lidia Petrova каза:

  Знанието е трудно, но не е непостижимо. Тези, за които е непостижимо – имитират знание. И така, училището се превръща в място, където децата се учат да имитират и да фалшифицират, а след това до измамата и фалшификацията в живота има само една крачка – тази, с която прекрачваш прага на училището. Ако училището дава мълчаливото си съгласие това да се случва, ясно е кой е виновен, че животът ни е такъв!

 5. Aneliya Doneva каза:

  За съжаление и аз ще „яхна“ общия тон, защото считам, че ако едно цяло поколение е некадърно, то неговите възпитатели са били некачествени….. Родител съм и за съжаление визирам и себе си…… Дали това, че си давам сметка, все пак е нещо или не, ще покажат годините напред, когато моите деца пораснат….

Коментари са забранени.