Щъркелите не харесват Ловеч


220x152Щъркелите все по-рядко навестяват Ловеч. Вчера в официално съобщение на общинската администрация бе посочено, че през 2013-та година в местното АГ отделение са се родили 225 бебета. Ако приемем за достоверни данните на националната статистика за население от 35000 души излиза, че местната раждаемост е едва 6,4‰! Разбира се броят на родените деца в общината е малко по-голям (по традиция се добавят  50-60 деца към градската раждаемост), но това не променя стресиращия факт, че броят на бебетата се топи в прогресия. Например през  2012-та година в Ловеч са се родили  315 деца. Седем осем години по-рано дори са би 340-350. Простичко казано само за няколко години новородените в Ловеч са намалели с 1/3, а само в сравнение с предходната година – с ¼! Единствено  наивник може да дефинира процесът  като криза, това е направо демографска  катастрофа.

Не подценявам факти, че все повече родилки раждат извън Ловеч, но няма как да бъдат толкова много, с колкото е намалял броят на проплакалите в нашия град  деца. А и е конфузно да оправдаваме детеродния срива с недоверие към родилната помощ в Ловеч.

Естествено гузните или безразличните ще кажат, че такава е ситуацията в цялата страна. Да, ама не. Например областите Видин, Габрово и Кюстенди имат по-ниска раждаемост, ама там в админстративния  център  се раждат 50-60% от децата  (при около 30% за Ловеч). Така, че се обзалагам, че родените бебета в тези градове са повече от нашите. Най-вероятно само Смолян и Разград ни конкурират в дъното на класацията за най-малко родени деца в областен център! Въпрос на време е да бъде обявена пълната статистика и всякакви спекулации на популистката  местна политика ще бъдат опровергани.

Медиите вече официално определят  рекордно ниската раждаемост за демографска катастрофа. На този фон при нас е направо апокалипсис, защото както я караме до 10-20 години няма да се раждат и по 100 бебета годишно. Далеч по-рано ще се наложи да затворим една трета от училищата си и силно да намалим капацитета на останалите. Не след  дълго ще последва осезаемо намаляване на младата работна ръка и превръщането на общината в безинтересна територия за каквато и да е  креативна инвестиция. Крайният резултат също е мрачен – непоправимо изоставаща и безнадеждно застаряваща община. Не  че сега е много по-различно.

От години говоря за демографска програма и политика. Местната администрация, обаче, продължава да се държи повече от инфантилно по темата. Вярно е, че в бюджета за предходната година беше предвидена помощ от  200 лева за новородено дете, но този жест е просто популистки,  ако не бъде обвързан с комплекс от икономически, социални и административни мерки. А точно затова няма и елементарно разбиране от страна на местната администрация. Пресен пример е приетата от  ОС  Програма за младежките дейности, Доста трябваше да убеждавам авторите за да запишат сред поставените задачи и мерки за поощряване на раждаемостта в общината.Накрая  ги записаха, но на една от последните позиции като ясен израз за административното разбиране относно сериозността на проблема и неговото приоритетно решаване.

Напоследък нашата  ловешка общност  получава  често лоши  новини,  на които за съжаление въобще не реагираме. Така е с все по-жестокия икономически  упадък, с дълбокото потъване в мрежата на наркотиците, с  демографското  залиняване.  По навик очакваме администрацията да намери решения на болните проблеми и не си даваме сметка, че поради нежелание, интерес  или  просто  неспособност тя няма  да го направи.  Поне аз не вярвам, че в онази масивна административна сграда на площад „Екзарх Йосиф  I“ има и частица намерение да се мисли и работи по демографските терзания на общината.

Сигурен съм, че решение има, но то няма да дойде от администрацията. В този град има достатъчно мислещи, способни и загрижени хора. Дошло е време за сътрудничество между тях и натиск върху  неадекватната  местна власт. Защото спасението на даващите се е дело на самите давещи се.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.