Футболният сезон завърши с две хубави новини. Едната се нарича Литекс.


big_news_20131209-1По-всичко личи, че слуховете за смъртта на Литекс са силно преувеличени. За всеобща изненада и шок на популярните  футболни грандомани  в България ловешкият отбор не само не изчезна, но и завършва първи преди зимната пауза. Разбира се не съм забравил, че Лудогорец има мач по-малко, просто коментирам подреждането, което утре ще публикуват всички печатни и електронни медии.

Снощи един приятел (и страстен  левскар) обяви, че съм най-големия апологет на Литекс. Сигурно защото често пиша статии в подкрепа на отбора от Ловеч. Като не можем да напълним стадиона с подкрепящи фенове, поне да напълним сърцата на футболистите с окуражаващи  думи. А и да подчетаем фактите, които тъй наречените футболни анализатори от  неудобство ще премълчат.

Да, Литекс ще зимува първи. Не виждам основания за изненада. Преди година по същия сценарий  през  лятото бяха ни отписали, но завършихме трети преди първия сняг. За една година онези  неопитни  младоци  натрупаха самочувствие и логично са стъпало по-нагоре. Търся аргументите в статистиката. Миналага година на полусезона са инкасирани 4-ри загуби, сега само 3. При това в съвсем различен брой изиграни срещи (15 за сезон 2012-2013 и 23 за сезон 2013-2014). Ако се опрем на коефициентите в тазгодишната кампания са постигнати средно 2,17 точки на мач (срещу 1,93 за миналогодишния полусезон) и са отбелязани средно по 2,35 гола на мач (срещу 2,06 преди година). Точно броят на отбелязаните голове е впечатляващ -54 попадения в изиграните 23 срещи (8 повече от най-силния български отбор Лудогорец). Както е тръгнало този млад Литекс ще помете рекорда на легендарния шампионски тим от 1999-та година (83 гола).

Вече писах, че тазгодишният Литекс е най-оранжевия. С треньор направил кариера в Ловеч, нови попълнения вече обличали оранжавия екип и 15 юноши от местната школа! От юношите на Академия Литекс 12 играха през сезона. Литекс започваше всяка среща с поне 5-6 свои юноши. Няма друг български отбор, който може в момента да се похвали с подобен ресурс. В отбора на Литекс играеха двама, рядко трима чужденци. Другите водещи отбори композират състави от 4-5 (Левски и ЦСКА) до 8-9 чуждестранни футболисти (Лудогорец). В последният кръг Литекс постигна знаменита победа с 5:2 на Локомотив Пловдив. Средната възраст на отбора стартирал мача бе 23 години. Срещу Литекс играха повече от опитните Йордан Господинов, Александър Тунчев, Мартин Камбуров, Йордан Тодоров, Здравко Лазаров (всички надхвърлии 30-годишна възраст). Локомотив стартира с 6 чужденци, Литекс само с един! Ловешкият отбор започна с 6 и завърши с 8 юноши! Сред тях бяха трима 18-годишни младоци –  Никола Колев, Георги Минчев и Пламен Гълъбов! Блестящият дебют на Гълъбов (въпреки червения картон) загатва за следващото голямо откритие на  ловешката академия, а Минчев е поредният голобрад юноша с дебютен гол в А група (след  Десподов преди време). Всичко това е толкова силно като постижение, че си струва да бъде коментирано в детайли. Само, че в главите на т.н. футболни анализатори бушуват фенски пристрастия, които заслепяват всичко смислено щом не е оцветено в в синьо или  червено.

Сезонът е безспорен успех и за младия треньор Златомир Загорчич. Треньорският почерк на Заги ще се запомни с две очевидни  черти – отворен футбол и твърд характер. Атрактивният стил на треньора доведе до забележителните 54  гола и зреличищни победи с 4,5 или 6 попадения.  Естествено не се отказвам от наскоро публикуваното си мнение, че този прекалено отворен стил се оказа тактическа слабост в мачовете с някой от най-силните отбори. Но когато си първи всеки критичен аргумент звучи неуместно. Само един много твърд характер може да оставя на пейката силни футболисти, когато му противоречат или не изпълняват поставените указания. След непремерени изказвания Станислав Генчев изпадна рано-рано от плановете на треньора  След системните нарушения на дисциплината националът Бодуров бе изваден от отбора за последните срещи. След пестеливата си игра Юрген Джизула не попадна в групата за мача в Пловдив. Най-шокиращото е, че Заги остави на скамейката и дори не пусна в игра безспорната звезда Армандо Ваюши. Колко треньори биха си позволили подобна дързост. Изключително смели ходове, но съдбата обича смелите.

Нямам съмнение, че Литекс ще изглежда още по-силен на пролет. Този път се говори за привличане на качествени попълнения и сериозна предсезонна подготовка. Сигурен съм, че ще играем  ключова роля и във втората фаза на шампионата. Трябва съвсем мъничко – да се научим да печелим по-често в дербитата.

Първата част на тазгодишния шампионат завърши по уникален начин. Начело, с разлика пред останалите, са два отбора от новата футболна вълна в България. Два отбора от малки градове, без дълбоки традиции в родния футбол. Два отбора, които са лични проекти на своите собственици. Може би единствените, в които се работи по най-точния начин за развитие на родния футбол – с инвестиции в съвременна база и изграждане на школа.  Два отбора, които чертаят бъдещето на българския футбол по различна концепция. Единият с инвестиции във вносни футболисти и бърз европейски пробив. Другият с инвестиране и доверие в младите. Няма съмнение, че проектът Лудогорец е печеливш в краткосрочен план. Сигурен съм, че проектът Литекс е успешния модел за дългосрочно развитие.

Няма съмнение, че есенната фаза на шампионата  завършва с две хубави новини. Едната е гръмотевичното завръщане на България (чрез Лудогорец) на европейската клубна футболна карта!  Другата е завръщането на Литекс в битката за футболната корона на България!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Футболният сезон завърши с две хубави новини. Едната се нарича Литекс.

  1. Stela Ivanova каза:

    Уникална статия и страхотни думи! Браво!!!!

Коментари са забранени.