Младите хора не искат хартиени програми, а основания за да останат в Ловеч.


Lovech 3

Ловеч е тревожно застаряващ град. Близо четвър от децата от всеки випуск напускат града преди да достигнат училищна възраст, в началните или прогимназиалните класове. Със семействата си, които по презумция са също млади хора, някъде около 30-те. Всяка година 200-250 абитуриенти заминават да учат във висши училища. 90% от тях не се завръщат след абсолвентската вечер.

Застаряващата общност има незавиден статут – на затихване. Социално, икономическо, културно и прочие. Тенденцията не е от вчера, тя е десетилетна.  Проблемът е , че безразлично я съзерцаваме. Една официална статистика на местната администрация сочи, че във възрастовите групи между 15-29 години са 6845 младежи, а в тези от 0-14 само 5590 деца! Ужасявам се като си помисля, че когато завършат училище от тези деца няма да останат и 2000 в родния град. Нямам идея колко други се ужасяват, но ако впрегнем ужаса в идеи  и смислени усилия можем  да обуздаем  устрема на неприятната тенденция.

С подобни очаквания приех анонса, че ще бъде разработена  „Програма за младежките дейности в Община Ловеч“.  Документът е факт от  около месец. За съжаление, обаче, оставя убеждението, че е поредното формално написано „домашно“ на администрацията. Само, защото трябва да бъдат изпълнени национални изисквания за съставяне на такава програма.

В дългата аналитична част на програмата са записани, но в никакъв случай  подчертани,  три жестоки проблема пред младежката общност на Ловеч – снижаващ се фертилен контингент и респективно раждаемост, висока младежка безработица и плашещо нараснало ниво на зависимост от наркотици. Просто констатации за демографска криза, таблички за безработните младежи и статистика за употреба на наркотични вещества. Хей  така между другото, сякаш за да пълнят страници и придават дебелина на документа. А програмата е с дълъг хоризонт от 2014 до 2020 година.

Разбирам пестеливостта на плана за изпълнение на тази програма. Той е в тясната рамка на 2014-та година и очевидно не може да си поставя амбициозни намерения.  Но недоумявам как е възможно да хвърляш  мост към 2020-та и да не запишеш в конкретните  цели, приоритетите и очакваните резултати мотивираната амбиция да спреш  мледжкото обезкървяване на Ловеч чрез  планирани въздействия върху най-силно потискащите фактори – липсата на професионална реализация и демографското пропадане! Не разбирам и упорството на ресорно отговорния заместник-кмет да внесе програмата в зала след  джентълментско споразумение с комисията по образование и култура  да бъде оттеглена за  съвместно доработване. Чест прави на кмета, че поправи деструктивната неотстъпчивост на своя заместник.

В крайна сметка преработената програма предстои да бъде приета от Общински съвет. Надявам се с корекциите, нанесени на съвместното заседание между администрация и комисията.  Хубаво е, че настойчивото ми искане да запишем  амбициозни цели и приоритети бе посрещнато  с одобрение. Поне казваме ясно, че ще положим усилия за стимулиране на раждаемостта и репродуктивните проблеми при младите хора,, насърчаване на младежката заетост и сериозен  отпор на растящите зависимости сред младежите.

Несъмнено програмата може да бъде доста по-силна и целенасочена.Само, че липсва време за пълна ревизия на един вече подготвен  документ. Коригираната рамка дава посока и открива възможности. Например възможността да изработим  ефективни политики, насочени към „лекуване“ на  най-острите младежки  проблеми,  Кеато например набелязване на конкретен комплекс  от социални , икономически и административни мерки за за повишаване на раждаемостта и подобряване на репродуктивното здраве на младите хора. Като цялостна политика за повишаване на младежката заетост и снижаване на младежката безработица под националните нива. Тук ще се наложат стратегически промени в професиите и специалностите, предлагани от местното образование, съвместни програми с местния бизнес за обучаване и привличане на млади специалисти, активна административна подкрепа за младежки икономически инициативи и стартиращ  бизнес, търсене на възможности за местни преференции за бизнес начинанията на младите хора, отваряне на административния сектор за млади високоподготвени специалисти. Ангажирана политика за създаване на необходимата инфраструктура и културни центрове за задоволяване интересите на младите хора в общината. Решителна промяна в досегашвата политика и насочване на инвестиции в изграждане на разнообразна, функционална и достъпна спортна инфраструктура.

Тези ангажименти трябва да бъдат приети присърце още от този общински съвет и да се превърнат във водещ приоритет в политиката на следващия, който на практика ще изпълни докрай младежката програма. Никой от нас не държи пръчката с магии и не може да реши със замах жестокото младежко обезкървяване. Можем да поставим началото на постепенното забавяне на негативните процеси и задържането на повече млади хора в Ловешка община.

 

За мен  това е възможната отговорна политика. Пасивното съзерцание е съучастие в социалната и икономическа маргенализация на Ловеч.

 

 

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Младите хора не искат хартиени програми, а основания за да останат в Ловеч.

  1. Ivan Dachev каза:

    Според мен ще е много трудно младите хора да бъдат задържани в Ловеч. Просто те не виждат никаква възможност за реализация, за съжаление заплатите не са никак високи и повечето младежи, веднъж завършили висшето си образование (най-често в София), предпочитат да останат и да търсят професионалната си реализация там, вместо да се върнат в Ловеч. Колко фирми предлагат работни места в Ловеч? Какви заплати предлагат? Какви възможности за развитие предлагат? Какви възможности за професионални и социални контакти предлагат? Според мен трябва да се тръгне от отговорите на тези простички въпроси, които в момента, за голямо мое съжаление, не са никак позитивни.
    Какво би трябвало да се направи? На първо място местните власти да създадат максимално благоприятни условия за привличане на инвестиции, за което обаче управляващите в последните около 15-20 години си нямат хал-хабер (извинявам се за израза), те просто и единствено гледат своите собствени интереси, без да ги вълнува по какъвто и да било начин, че в Ловеч почти не останаха млади хора, камо ли да си зададат въпроса защо. Какво остава пък да направят нещо по този въпрос… Така че, колкото и да прозвучи черногледо, аз лично не виждам каквото и да било подобрение в близко бъдеще, даже напротив. Ама то, ако се замисли човек, нещата стоят по горе-долу същия начин в цялата ни държава. На власт имащите изобщо не им пука за нищо, освен за собствените им джобове и благо. И докато това е така, населението на Ловеч ще се стопява от ден на ден, от месец на месец, от година на година, както впрочем и това на България.

Коментари са забранени.