Бял, вкусен и вдъхновяващ уикенд в ждрелото на Дряновска река


 

2013-11-30-0355Колко малко е нужно за един перфектен уикенд. Един пълен с тинейджъри автобус, интересна дестинация и място, докоснато от Господ и природата. Тинейджърите оставям настрана. Надявам се да запомнят уикенда. За мен бяха  приятна отговорност и радваща компания.

 

2013-11-30-0362Една екскурзия в страни от утъпканите ловешки маршрути. Отдавна не бях посещавал  туристическите забележителности  по ждрелото на Дряновска река. Последното ми посещение бе в далечната 2004-та година. Сигурно затова всичко ми изглеждаше като непознато. Или може би доста неща  са се променили за тези близо десет години. Уникално място, където може да видиш опрени „рамо до рамо“   духовна  обител  и  природен шедьовър.  Затрупани от толкова много история – от палеолитния бит на прачовека, през  славата на Калоянова България  до революционния комитет на Васил Левски и априлските въстаници на поп Харитон.

2013-11-30-0358За времето, в  което не сме се виждали Дряновският манастир е станал много по-привлекателно място за туристи. Чудесно подреден, добре поддържан, видимо обновен.  Достолепие, уют, очарование и едно особено усещане за  духовно енергия.  Някак ненатрапчиво в манастирската аскеза е вписана звездна хотелска  част.  А до нея  гостилница, в която готвят божествено. Дълго ще помня най-вкусната агнешка чорба,  най-сладките пърленки и онази позабравена топлина  на старата българска камина.

2013-11-30-0376Ще бъде смешно да твърдя, че пещерата „Бачо Киро“ се е променила, но екстериорът около нея със сигурност. На терена между манастира и пещерата е разположен  атракционен парк за екстремни забавления. Над  пещерата има няколко импровизирани екопътечки, които водят я към я „пейката на влюбените“, я към останките на някое историческо селище. Отличен маркетинг, ако съдя по  любопитството, с което голяма част от нашите тинейджъри заизкачваха опасната и заснежена серпентина, водеща към усамотения кът на влюбените души. Иначе пещерата  отстъпва значително по красота на голяма част от българския карстов ъндърграунд.

2013-11-30-0390

Дори с огромните и празни галерии напомня на Деветашката пещера. Разликата не е само във факта, че Дряновската  пещера е благоустроена и обезопасена. Впечатляват усилията  да се инвестира в облагородяването и усвояването на околните терени и разкриване на повече туристически забавления. В края на краищата целта на туризма е да накараш посетителят  да похарчи повече време и пари за твоя туристически продукт. Затова тук има всичко необходимо – от поддържаните пътища и уредени паркинги до местата за хранене и нощувка. Съобразени с всеки джоб – над луксозния хотел е кацнала  традиционна туристическа  хижа, която дава най-елементарните удобства на евтиния подслон и храна. Вярно е, че част от споменатата инфраструктура е изградена преди десетилетия, но инвестиционното постоянство не е преставало в последните десет години. За пример на нашата ловешка управа, която през последната година събра десетки хиляди левове от Деветашката пещера, но не осъзнава ползата от тяхното реинвестиране в туристическия обект.

2013-11-30-0398Та именно от терасата на семплата хижа се открива спираща дъха панорама към речното ждрело. Долу само на един поглед място е скицирана успешната концепция за развитие на съвременния туризъм. Който пази автентичността на историята и природата, но им добавя онези съвременни удобства, които биха те накарали да си спомняш с удовлетворение уикенда прекаран в ждрелото на Дряновска река.

Като моят уикенд, пъстър като разноцветен калейдоскоп с  парченца възхищение към красотата на природата, преклонение пред историята, смирение пред  Духа  Господен.  Всичко посипано с бялата чистота на първия сняг и заразителния смях на младостта.

 

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.