Психика и тактика са най-големите дефицити на Литекс


Slavchev

Реших да наруша традицията да пиша статия след силни игри и успехи на Литекс.Този път реших да драсна няколко реда след срамен резил срещу Левски. Поредният! Силата на Литекс преди години бе в мъжките мачове с водещите отбори. Често се губеха точки със слабаци, но двубоите с Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Нефтохимик бяха повече от дербита. Напоследък ситуацията е коренно различна. Литекс мачка „малките“ отбори, но не може да се справи с преките противници за челото.Например за последните две години са изгирави 23 мача с отборите от първата осмица. Спечелените мачове са едва 7, а загубите 11 при голова разлика 29-32. Ако филтрираме статистиката само до първата шестица (т.е. мачовете с Лудогорец, Ботев, Левски, ЦСКА, Ботев) балансът става направо драматичен – 4 победи и 8 загуби при голово съотношение 19:25.За две години Литекс има само инкасирани 3 загуби и едва 1 равен с Левски. Същият актив е постигнат срещу Ботев, на който ловешкият отбор е отбелязал едва един гол! Тази сатистика показва притеснителна неконкуретноспособност. Още по-лошо е, че постоянните неуспехи натоварват отбора психически и  „наливат олово“ в краката при всеки следващ мач с тези  противници.

Резултати с отбори от първата осмица

table 1

През тази година се заговори за характер на Литекс, който играе до последно и налага волята за да обърне резултата. За съжаление мачовете с водещите отбори не показват такава тенденция. Във всички 11 загубени мача противникът е повеждал! Само в два мача с тези отбори Литекс е изкопчил нещо , след като противникът е повел в резултата – равен с Левски (1:1 в Ловеч) и победа срещу Черно море (2:1 в Ловеч). В щест от седемте победи са постигнати, сред като Литекс е открил в резултата. Показателна е статистика и при изграните мачове в Ловеч. В шест случая противниците са откривали резултата на ловешки терен (два пъти Левски, Ботев, Лудогорец, Берое, Черно море). От тези срещи Литекс е загубил четири, в една е завършил на равно )Левски) и само в една е постигнал победа (Черно море). При такава статистика е трудно да се говори за проявен характер срещу големите в българския шампионат. А точно в тези мачове се коват успехите!

Не съм треньор и нямам претенцията да се изказвам като специалист. Въпреки това в този анализ ще си позволя малко да поразсъждавам върху тактиката  срещу големите.  В повечето длучаи силните отбори се надлъгват. Стараят се да не допуснат голове и дебнат противника за грешки. Във всички мачове с водещите отбори Литекс тръгва да се надиграва.  Отваря се, не получава защитата и получава бързи голове. Литекс е затубил 8 мача с първите 6 отбора. В 6 от тях е допуснал ранни голове – до 30 минута, а в 4-ри дори в първите 15 минути! Така отборът е дал отличен шанс на противника да вземе психологическо предимство, което е предопределило крайния изход на мача.

Мачове с ранен гол за противниковия отбор

untitled 2

Едва ли има значение, че в повечето от цитираните по-горе срещи Литекс е играл добре или по-добре от противника. Зрелищната игра не винаги е ефективна, а успехи се постигат с ефективен футбол. И във вчерашния мач Литекс игра доста добре през голяма част от времето, удари две греди, Кабаков спря две голови атаки „очи в очи“, но в крайна смветка загуби тежко. Защото се защитаваше зле и неорганизирано.

Пиша този анализ с абсолютното убеждение, че грешките са в нашето поле. Към момента е очевидно, че отборът е непостоянен, плах и неубедителен със силните, незостатъчно упорит в тежките развръзки и играе тактическо неправилно с добрите отбори от шампионата. Няма съмнение , че отборът има голям потенциал, достатъчно време и мачове, но трябва да израстне в психически и тактически план. Защото овъв втората фаза ще се играе само със силни отбори  и ако се следва досегашната тенденция зона „Европа „ ще остане отново мираж.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.