Ранобудните нямат шанс. Заспалите съвести отдавна са окупирали България.


studneti

Вчера няколко десетки студенти окупираха зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ . Акцията впечатлява, защото подобна гражданска активност в Алма Матер не се помни повече от двадесет години. Студентите заслужават респект, тъй като са успели да прогонят от лекция проф. Димитър Токушев, един от конституционните съдии потъпкали морала относно казуса Пеевски.

 

С насмешка прочетох оправданията на ректора проф. Илчев, че  студентите въобще не са  от юридическия факултет. Това какво значение има?  Факт е ,че група будни млади хора публично заявяват нетърпимостта си към един висш магистрат и университетски преподавател, който с действията си обслужва олигархията в България. Тук нито броят, нито академичната принадлежност  имат значение.

 

Със сигурност младежите вече постигнаха минималния планиран ефект. Създадоха събитие, което отзвучава шумно в българските и международни медии. Заплюха  в лицето един загубил общественото уважение магистрат. Младежите показаха, че сърцето на гнева продължава да бие, макар и с по-тихи тонове. Заявиха, че протестни прояви с подобен характер ще следват това правителство до последния ден от неговото управление.

 

Естествено, че успехът на студентската  акция зависи силно от съпричастността и подкрепата. Усилията могат да имат дълготраен ефект единствено, ако бъдат бъдат продължени  и в други факултети и университети. Вероятната развръзка, обаче, е коренно различна. Вече се чуват гласове, че академичните аудитории трябва да останат аполитични.Може би протестът ще остане затворен 272-ра аудитория и бавно ще затихне.

 

Истината е, че „ранобудните студенти“ не са достатъчно ранобудни. Родили са се с няколко десетилетия закъснение. България вече е окупирана . От страхливите, малодушните, нагаждачите, сребролюбивите, егоистите, вперени в собствената личност или облага, политическите циници. Трудно е да окупираш  каквото и да е в окупирана държава.  А окупаторите рядко се впечатляват от някаква форма на окупация. Дори да емлада, морална и гражданска.

 

 

 

 

 

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.