Не е ли готино да си от Ловеч и Литекс?


Litex 5Преди време ме накараха да прочета аналитична  статия, озаглавена „Люлякът вече не мирише“ . Статията внушаваше как стилът на Литекс е загубил от оттеглянето на Стоичков и отборът вече не е същият фактор.

Е, тази вечер завърши първата третина на футболния шампионат (защото общият брой на предвидените срещи е 38). Няма съмнение, че завърши шокиращо за огромна част от познавачите на футбола в България. А на мен ми е готино, за което имам куп причини. Например:

Две лета  Литекс го погребват, ама той жилав и не се дава.  През юли никой не би заложил, че тимът ще бъде сред  лидерите на сезона. Тази вече трябваше да го признаят за топ отбора  на първата  трета от шампионата.

Няма как след смазваща победа над хегемона в българския футбол от последните две години.  Само с един удар Литекс нанесе няколко шамара. След този мач Лудогорец има своето първо домакинско поражение, първите четири мрежи откакто е в „А“  група. Една евтина ловешка селекция издуха скъпия проект на Домусчиев. Лудогорец започна с 8 и завърши с 9 чужденци. Литекс започна с 9 и завърши с 10 българи. Как да не ми е гот, когато българчетата са рамазали интернационалните наемници?

Гот ми е защото Литекс остави на цели четири точки зад гърба си амбициите на актуалния олигарх Цветан Василев и треньорското „величие „ Мъри Стоилов.

Гот ми е, че зад Литекс са набедените грандове ЦСКА и Левски, които май се подготвят за поредни калъфки.

Но най ми е гот, че на върха в българския футбол са млади момчета, пораснали в школата край Осъм.Тази вечер на терена играха 7 футболисти от Академия „Литекс“. Толкова собствени юноши играят в четирите горепосочени отбора взети заедно (в Лудогорец няма нито един)! Не знам дали има по-вдъхновяващ  пример за всички малки българчета, които искат да се занимават с футбол.

Снощи един софийска сайт писа, че след боя над Левски ЦСКА се е устремил към титлата.  Днес написа, че Литекс е нанесъл тежка загуба на Лудогорец. Чак не им се вярва, че Литекс може да бъде първи, неда Боже да гони пак титла. Ей и за това объркване също ми е готино. Забавляват ме родните журналисти, които вгледани в софийския си пъп, не могат да проумеят, че моделът за развитие на българския футбол се тества от доста години в Ловеч.

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.