От 1-ви декември училището се мести на плаца


army

Правителството въвежда военното обучение в училище! Благата вест бе съобщена от министър Ангел Найденов. От 1-ви декември всички деветокласници и десетокласници ще бъдат обучавани на военни умения. Ето я първата истинска реформа в образованието на кабинета „Орешарски“. При това респектираща. В училищата влиза строгата военна дисциплина (някой биха казали простотия, но разбира се няма да са прави). Дето се вика крайно време е за малко ред в училище. Пък и гениално го е измислил министъра – няма да се натоварва програмата с нови часове, ще се щипнат няколко занимания от часа на класа.  Правилно,  вън класните ръководители от учебните стаи! Тяхната работа е една нескопосана имитация на загриженост за децата и създаване на човешки отношения и светоглед. Я да видиш като влезе военният и въздухът затрепери от неговия глас. Всички ще се опнат и от глезльовци  ще се превърнат във войници само за 45 минути.

 

Въвеждането на военно обучение е чудесен експеримент и тъй като нямам съмнения в неговия успех се надявам, с цялото си сърце, да бъде въведено и полевото обучение, както бе преди години.  Ах, какви дисциплинирани войници бяхме там в дивака на „Липака“.  Няма да е лошо в образователния календар да се запише и „Преглед на строя и маршовата песен“. Може ли едно войнишко сърце без стегнат марш и плашеща врага юнашка песен. Само тридесет минути ежедневен марш на плаца ще калят такива характери, каквито не сме имали от времето, когато бяхме народна република. Да си призная като чух анонса на министъра ме заляха едни топли носталгични вълни. Сигурен съм, че изобилие от  носталгия изпълва и главите на нашите министри – военен и образователен. Прогресивният резултат вече е на  лице. И ако градивният ентусиазъм не напусне министър Клисарова,  може да ни предложи и други междуведомствени кооперативи на ползу българското училище.  Например с министъра на младежта и спорта, която вече показа афинитет към прекрояване на училищните програми. Редно би било двете нетрадиционно мислещи дами да постигнат споразумение и да въведат сутрешните физзарядки. Тридесет минути по-рано на училище и бодри упражнения за разсънване и зареждане с енергия. Я да видим тогава кой ще закъснява за училище или ще спи първия час! Допускам, че е въпрос на време да бъде припомнено и още едно прагматично взаимодействие – между министъра на образованието и този на земеделието.  Не са научени на труд днешните деца. Затова хайде на бригада. Хем ще разберат колко черен и потен е хляба на родителите, хем ще се научат да ценят учението, което ще ги измъкне от полето на кърската работа. За държавната полза да не говорим. Знае се, че когато БСП управлява се появяват стокови дефицити или работната сила бяга на някъде. Затова да не чакаме неволята, да подготвим младежта, този вечен резерв на партията, за трудови подвизи в името на линеещата държава.

 

Като начало, обаче, от първи декември се въвежда военното обучение в училище. Я, тогава въвеждаме и задължителните униформи в Езиковата. Тъкмо време да сменим стайлинга и да дадем хоризонт на фешъна в унисон с нововъведенията на министър Найденов. Струва ми се резонно елементите на езиковската униформа да включват кубинки, клин, куртка и кепе. В маскировъчен зелен или дрисливо кафяв цвят. Непременно от груба шаячна материя. Край на голите пъпове, дълбоките деколтета, късите поли, бермудите и джапанките. In  the army now!

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.

One Response to От 1-ви декември училището се мести на плаца

  1. Koko Krumov каза:

    В профилираните гимназии ще бъде страхотно. Там поне има хора, които искат да бъдат научени. Горко на онези гимназии, където продължават да бият учителите си. Сега въпросът пред учителката ще е „Да ме удари ли или да ме накара да правя лицеви опори“.
    Надявам се всъщност, че много добре ще ги научат какво означава и как се поддържа мира, преди да ги научат как да отстояват себе си чрез военни модели на поведение.

Коментари са забранени.