Дайте им кауза и ще повдигнат Ловеч


Dancho i Pavlin„Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и ще повдигна Земята“ възкликнал  Архимед.  Никога не повдигнал Земята, но го запомнили като човекът, който има дързостта да вярва, че всеки проблем е разрешим.

Двама мои приятели ужасно много ми приличат на Архимед. Със сигурност не носят гения на гръцкия учен, но са заредени със същия кураж, че могат да повдигнат Земята. Или поне тази част от нея върху,  която лежи нашия Ловеч. Данчо Заверджиев и Павлин Иванов – отдавна не съм срещал по-свободолюбиви и упорити защитници на истината, справедливостта, закона и човещината. Името на единият се превърна в синоним на гражданин, който защитава Ловеч и ловчалии от своеволията на властта. Другият е човекът-медия, който говори с думите на гражданите, разследва от името на гражданите и не спира да осветява всяка стъпка на управниците.  Двамата са от рядката порода Homo Civius, която обитава тесните хабитати на гражданското общество. Истински свободни граждани, които неизменно носят на рамене лост и търсят опорна  точка за да преместят позаспалата  ни местна общност.

Сигурен съм, че за мнозина Данчо и Павлин са „чудаци“, „наивници“, „зевзеци“ или най-обикновени саботьори по пътя на Ловеч към светлите хоризонти на прогреса. Близките до властта  медии ги громят, градските интриганти ги заливат с лъжи, а обикновените политически мошеници ги напопържат. Никой не е пророк, в родния край колкото и да милее за него. Затова е изключително радостно, че Данчо Заверджиев и  Павлин Иванов намират признание като кавалери на достъпа до информация в Програмата за достъп до информация. Преди няколко дни нашите съграждани получиха грамоти и се наредиха сред тазгодишните отличени за принос в достъпа до информация –  Данчо Заверджиев като активен гражданин, а Павлин Иванов за активна журналистическа позиция.

Сигурен съм, че мнозина се питат какво толкова са сътворили  и какви, аджаба, са обществените ползи?  Данчо научи властта, че не може да крие информация от гражданите, защото после ще отговаря в съда. До момента е спечелил три дела срещу кметът Казанджиев, позволил си да отказва правото на гражданите да знаят. След негова жалба Върховният  съд спря решение на местния парламент като противоречащо на закона. Още няколко решения на местния парламент бяха променени в унисон със закона след  жалби пред областния управител. Павлин Иванов тепърва ще съди ловешки управници за отказ до информация, която ги уличава в конфликт на интереси и корупция. Граждани срещу властта с единственото оръжие – човешкото право и закона.

Нека са честити отличията на Данчо и Павлин! Искрено се радвам за факта, че са забелязани и номинирани. Защото само архимедовски ентусиазъм не стига, нужна е и вяра. А тя черпи заряд от успешните усилия и респекта на властта.  С  Данчо и Павлин Ловеч наистина има гражданска кауза, а властта – градивен коректив.

Струва ми се, че моите приятели вече са намерили не една, а няколко отправни точки, от които да повдигнат Ловеч и неговите проблеми. Стига да се намерят още последователи, които да натиснат рамото на лоста.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.