Усмихната нова учебна година!


bellВ навечерието на поредната учебна година. За мен е 20-та в Езиковата!!!  Посрещал съм началото с цялата палитра от чувства – от ентусиазма до силната  досада, от енергичното желание да вляза в клас до смазващата умора още преди старта, от надеждата до отчаянието. Имаше период, в който бях готов да зарежа професията, избутана в най-маргиналното поле на социалния живот. Само, че тай-лесното е да избягаш. Далеч по-трудно е да намериш основанията за  да останеш.

Истината е, че хората със сърца и чувство за мисия никога няма да избягат от учителската професия. Въпреки растяшите трудности, спорния обществен статус и набъбващия стрес.  Всички остават за да даряват – частица от  своите знания , принципи , обич. Училището се нуждае от толкова малко неща . Например споделена обич, взаимно уважение, потребност от знания и усещане за свобода. Простички атоми, които изграждат училищна вселена. А всеки от градивните атоми е някъде в душата ни. Никой не може да ни отнеме правото да ги нареждаме в правилната конфигурация. Понякога забравяме, че всеки от нас е създадетл.

Затова в  навечерието на новата учебна година искрено се надявам, че хората със сърце и мисия са все тъй стоици в родното образование. Желая на всеки от моите колеги да подреди своите атомчета в най-успешната конфигурация. Нека  да обичаме, защото любовта гради мостове и отваря и най-резервираното детско сърце.Нека водим децата до истинското знание, но без да ги караме да вярват, че пътят е само един. Нека бъдем партньори, защото респектът е невъзможен без взаимност. Нека не крадем от свободата им, а да я превърнем в двигател на гражданското развитие.

Желая на всеки от учениците, не само тези които познавам,   да получи и вземе най-доброто от своите учители.  Млади приятели, тръгнете към своето училище с любящи  сърца.  Повярвайте ми има какво да се обича – знанията, приятелите, гаджето, чудесно ще е, ако в този списък има и някой учител.  Търсете знанията заедно с учителите си, но не ги следвайте. Понякога успоредните пътеки са най-преките. Бъдете свободни да търсите знания, модели на поведение и ценности,  но не се отказвайте и вярвайте  в собствените позиции.

Сигурно се досещате, че тази година  ще тръгна на училище с усмивка. Знам, че десетки лица ще ме посрещнат със същото. Толкова ми се иска  да запазим усмивките  и за вторник, сряда…  Пен си струва си да опитаме.

Желая ви успешна и изпълнена с любов и споделени знания нова учебна година!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.