Роджър Уотърс писа на стената, която сами сме издигнали!


7bdfe__ostavka-waters1-480x300Преди няколко дена писах статия, в която изтъкнах собственото си убеждение, че силата на рока е в посланията. Чалга поколението едва ли е чело, а дори да е сторило усилия, малко вероятно е вникнало в думите. Водих дори спорове, дали рокът е бунт или музикална философия. Отговорът дойде съвсем на време и гръмовно. От музикалната философия на Роджър Уотърс, която всъщност винаги е била бунтарска. Много се изписа и изприказва за видео посланието на великия британец, съпътстващо известния рефрен от “Mother” : „Mother should I trust the government?“.Изписаната с червени български букви дума „Оставка“ взривила стадиона и вкиснала бая комунета, част от които прокламират инфантилната си представа, че са фенове на рока. Просто защото за тях рокът е модната музика от младите им години. Подобно на чалгата за настоящите тийнейджъри. Изключваш мозъка и следваш само вибрациите. Да ама рокът никога не е бил елементарно развлечение. Още по-малко рокът на Роджър Уотърс и Pink Floyd. Убеден съм, че Роджър изпипва концертите си. Няма как на стената да се появи случайно послание. Червените букви, българската дума и ясната теза са точно това, което Роджър е искал да каже. Убеден съм, че великият музикант си позволява това дръзко послание за да покаже, че свободният свят не приема властта на престъпници и политици, които ограбват своя народ. Роджър Уотърс е последният, който някой слънчасал червен манипулатор може да обвини в политически и идеологически прирстрастия. Ако има пристрастия те са само и единствено на страната на свободните хора. Тях Уотърс подкрепи съвсем преднамерено.
В същата песен Уотърс пита “Mother, should I build the wall?“. Стена срещу всичко, което ни плаши. Знам и отговора на Уотърс – “The fear builds walls”. Прочетох го изписан върху тишъртите на група деца по време на друг концерт на британеца.
Вчера видях страшно много хора, постнали на във ФБ снимки и клипове с посланието на Роджър Уотърс. Малцина от тях бяха написали коментар, а единици своя призив за оставка. Мнозинството сигурно вярват, че Роджър Уотърс говори от тяхно име. С онези червени букви върху тъмната стена.
The fear builds walls! Роджър Уотърс ни казва как, но няма да събори нито една стена от наше име. Дали го разбрахме?

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на музика. Запазване в отметки на връзката.