Да не забравяме деня, в който бе отворена кутията на Пандора!


stalin_hitler1На 23.08.1939 година комунистическият Съветски съюз и нацистка Германия подписват пакт, поставил началото на хищническо разкъсване на Европа и поробване на  нейните народи. След този акт са погубени милиони хора и души. Европейският съюз го обяви за европейски ден в памет на жертвите на тоталитарните режими. За да не забравяме!

Всяка година на този ден пиша по няколко реда. За да не забравяме. Например фактът, че грузинският сатрап никога не бе осъден от цивилизования свят. Бездушието на западният свят, който го приветства като победител и го дари с една трета от Европа. Това, че 45 години живяхме под ботуша на неговите български последователи. Ужасът, че България плати с живота на десетки хиляди интелигентни и предприемчиви хора, избита за комфорта на новата власт. Благословена от Кремъл.

23 август е уплашен поглед  назад във времето, където остана почти целия живот на едно съсипано поколение българи. Там останаха най-готините млади години на моите родители, тийнеджърските лета на моите връстнаци. Всички вдишвахме отровите на комунизма през идеолгизираното образование и тоталитарната пропаганда. Дишахме с боязън от свободата. Затова, повече или по-малко, всички сме жертви на това тоталитарно време. Достатъчно е , че мнозина от нас подължават да счита свободата за грях, а раболепието към мимикрилата тоталитарна  каста като сигурна житейска писта.

Да, трябва да си спомняме този ден.  За да не забравяме кой поквари душите ни и превърна живота в истински Биг брадър. За да осъзнаваме кой ограби парите ни и продължава да граби мечтите и бъдещето ни. Кой прокуди децата ни, младостта на България.

Знаете ли колко много неща нямаше да се случат без 23-ти август 1939 година?  Нямаше да има 9-ги септември, Георги Димитров, Народния съд, масовите гробове, разрушените църкви, ТКЗС-тата, лагера „Слънчев бряг“, бригадирското движение, Тодор Живков, априлския пленум, сините чавдарчета и алените пионери, зловещата Държавна сигурност, комсомолският резерв на партията, ръководната роля на БКП, знатните герои на социалистическия труд, кастата на активните борци и техните привилегии, перестройката, възродителния процес, Указ  56, трансферът на народни пари в комунистически фирми, десетоноемврийския преврат, Андрей Луканов, Ахмед  Доган и ДПС, престъпния преход, ВИС, СИК и цялата мутрокласа,  Виденовата зима, грабителската масова приватизация, забогатели комунистически функционери, политическо  въздигане на сервитьори, борци, бармани, крупиета, жалкото потъпкване на една царска корона, тройната коалиция, Сергей Станишев, луд  политик  в парламента и медиен супермен  в Министерския съвет, милиони  българи в краката на химерични месии, стотици хиляди емигранти, половин народ под линията на бедността, седемдесетдневни протести.

23-ти август 1939 г. отваря кутията на Пандора, за да изпълзят злини и зарази към Стария континент. Седемдесет години по-късно ние, българите, продължаваме да бъдем сред неговите жертви. В  стараха, в покварата, в мисленето, в  чалгата, в нихилизма, в беднотията, в злобата, в разделението.

Eто  затова не трябва да забравяме!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.