Една нова футболна Пепеляшка пред прага на бляскавия бал


Лудогорец„Лудогорец“ постигна почти немислимото.  Отборът е на крачка от Шампионската лига. Крачка, която може и да не направи, но ще участва в групите на Лига Европа! Така ще счупи още един рекорд, отново принадлежал на „Литекс“. Първият бе по спечелени купи  в дебютните сезони на А група. В първите си два сезона разградчани успяха да спечелят четири отличия,  включващи пълния комплект купи и две шампионски титли. При своя дебют „Литекс“ сполучи само с две шампионски титли. Сега „Лудогорец“  ще постави рекорд по изиграни мачове в дебютните си сезони за евротурнирите. Да припомним, че след двата си шампионски сезона „Летекс“ успя да изиграе сумарно десет евромача. За разграчани само през тази година ще бъдат дванадесет, към които трябва да прибавим и два от миналото лято. Няма как да не отбележа, че „Лудогорец“ е обречен да влезе в групи на европейски турнир още от втория си опит. „Литекс“ го постигна едва в седмото представяне. С дванадесетте мача, коите ще изиграе през този сезон „Лудогорец“ ще се нареди сред отборите с най-дълто европейско присъствие през последните двадесет години. Само Левски е правил подобен или по-продължителен рейд. Няма как да не отбележа, че „Лудогорец“ се отърси от един изключително тежък психологически комплекс, мъчещ българския клубен футбол. „Лудогорец“ се пребори за място под слънцето с отбори от средна европейска величина, каквито ни размазваха където ни срещнат през последните години. Например входът за последните европробиви на „Левски“ и ЦСКА минаваше през полуаматьорски ирландски и уелски отбори.

Сигурен съм, че доста завист трови душиците на верни фенове на „Левски“, ЦСКА, а и нашия „Литекс“. А не бива, защото след неверотния срам, който „Левски“ натрупа в последните евроучастия и безпрецедентния отказ на ЦСКА от Европа, „Лудогорец“ прави верни стъпки към възвръщане авторитета на българския футбол. Разбира се и националния коефициент.

Успехът на „Лудогорец“ трябва да радва по много причини. Първо, защото бе извоюван срещу сериозни противници и с приятна игра. Второ, защото показва смисъла от инвестициите в българския футбол. Трето, защото даде поредните , че силен футбол може да се играе и далеч от София. Четвърто, защото убеди, че мащабът на града не може да определя нито височината на мечтите, нито на успехите. Разград е с по-малко население от Ловеч, но се справи с белградския „Партизан“! Достигна плей-оф на Шампионски лига и има гарантирано участие в новия формат на лига Европа, където наистина се печели добре. Преди „Лугорец“ два подобни шанса имаше и „Летекс“, но не стигна доникъде! До преди три дена малкият град и скораната публика бяха удобно оправдание. След белградския триумф подобни обяснения звучат нелепо.

Тепърва „Лудогорец“ ще трябва да се доказва. Две шампионски титли и европробив са отлично начало. По-важно е не колко дълбока, а колко дълга ще бъде оставената диря в родния футбол.

Всички имаме интерес да стискаме палци. Най-малкото защото примерът на поредната футболна пепеляшка може да ентусиазира последователи.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на спорт. Запазване в отметки на връзката.