Жална ни майка, както българска, така и циганска


циганкаНаскоро прочетох трогателната история на Елена – за циганката, която имала неблагоразумието да бъде истинска майка в една ловешка аптека и разгневила с майчинското си любопитство нетърпеливите българи на опашката.Елена, момичето с голямото  сърце, разказваше историята с тъга и срам от нетолерантното отношение към една истинска майка, рядко срещан инстинкт в циганската общност.

Тъй като съм роден доста по-рано от Елена помня съвсем различни времена. Пораснах и получих възпитание в години, в които имаше елементарна  търпимост и човешко отношение между етносите. От покойната ми баба дори съм чувал покъртителни история, за това как цигани-ратаи (наемни работници  за земеделската работа), споделяли обедната маса на моите заможни прадеди.

Днес сигурно е кощунство циганин да седне на българска маса. Усещам погнусата у някой от читателите при мисълта, че можеш  да се храниш от едни и същи чинии с хора от ромското малцинство. Както е кощунство циганката да бъде майка, да разпитва за лечението на  детето си и да бави културно напредналия българин. Днес българи и цигани живеят в различни светове. Циганите са в гетата,  някъде на края на града. Децата им учат в училища-изолатори за  всяка различна култура. Дори в болничните стаи отделят цигани от българи. Има само едно място, където съжителстват неразделени – в затвора.

Съзнавам, че ще учудя  Елена, но не мога да съдя никой. За съжаление българите са прави в своята неприязън. Защото някой е поставил циганската общност извън закона. Циганите завземат  чужди къщи, крадат ток, който се плаща от българи, плодят деца и ги гледат в мизерия за да получават помощи и детски недостъпни за малочленните български семейства, убиват , ограбват, насилват. Безчинстват в чужбина и за много европейци са ужасяващ символ на българската нация.  Циганите просто  се възползват от ъндърграунд  живота, който им е предоставен. Нека не се заблуждаваме, този живот на ръба на закона и под границата на цивилизованото съществуване им е предоставен от българи. Доколкото роми все още не са управлявали тази държава. Ние българите пишем закони, чертаем стратегии, съчиняваме програми.  Ние не правим усилия да ги образоваме и интегрираме. Изостанали и извън социализацията и пазара на труда, те имат само един шанс за оцеляване, първичния – нямат средства да строят домове, затова брутално завземат българските,  нямат пари за да се нахранят, затова просят, крадат или убиват за бучка сирене и няколко буркана (признание от последния отчет на полицията в Ловеч). След  всичко това българската омраза е най-естествено последствие.

През отминалата учебна година поставих задача на учениците – да предложат мерки за интегриране на циганите.  Единици дойдоха с идеи, масата с отрицанието „Циганите не могат да бъдат интегрирани“. Затова трябва да ги изселим или кастрираме за да не се плодят безконтролно. Щом децата  мислят така значи нашето съзнание вече е пропито от предразсъдъци. Случката в аптеката е само нюанс от културата на омразата.

Ако циганката не може да бъде майка, как е възможно циганинът да бъде лекар, учител или инженер. Познавам точно такива цигани  в Ловеч.  Как може циганско момиче на име Лилия да бъда сред първенците в английски клас на Езиковата от преди 5-6 години?  Малкото изключения, преминали по единствено правилния път – на образованието.

Българи и цигани отдавна не живеят заедно. Не се познават и разбира се не се понасят. Така, че  хората от аптеката не са виновни. Те живеят с клишираната представа за мръсния, крадлив и  гаден циганин. За нас той не може да бъде нито баща, нито майка. Не може да бъде нищо от онова, което ние можем.

Вече съм разказвал, че работих в училище с цигани. Знам, че най-голямата грешка е да ги оставим да живеят изолирани, угнетени и дискриминирани. Затова от години говоря за нехуманната общинска образователна политика  да  сегрегираме циганите в училища-гета. Говоря за нуждата да ги интегрираме сред  българите за да бъдат приобщени, но срещам дебилно неразбиране.

Сигурен съм, че социалната  изолация на циганите е удобна някому. Една културно изостанала и икономически потисната  демографска маса се купува  лесно и евтино. Само, че  комфорта  на някой политически кръгове е само социална драма за настоящата България, но неизбежно ще се превърне в трагедия за бъдещето на нация, закоравяла от предразсъдъци и етническа омраза.

Тогава жална майка на всички –  българи и цигани.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Жална ни майка, както българска, така и циганска

  1. Евала, господине.

Коментари са забранени.