Родиха се децата на надеждата!


срещу мафиятаВсъщност те са родени отдавна – преди 20-30 години. Но през последния месец се родиха граждани. За мен са деца- на годините на дъщеря ми или първите ученици, с които се срещнах преди доста време. По улиците на София са много мои бивши ученици. Чета техните постове и призиви. Те наистина са децата на надеждата! Защото 39 дена показват, че са различни. Те са първите, които не помнят идиотския комунизъм, сътворен от лицемери като бащата на Сергей Станишев и ченгетата, създала турската етническа партия ДПС. Те не вярват на манипулациите от вестниците и телевизиите, защото имат своята независима медия – Фейсбук. Те не следват авторитети и месии, защото имат самочувствието на умни, креативни и способни да градят живота си хора. Те са първите, които не искат да избягат от България, защото знаят, че никой не може да им отнеме правото да бъдат щастливи в родината си. Те не се вписват в политическата илюзия, че БСП и ГЕРБ са двете страни на безкрая. Те не се подвеждат по правителствения призив „Оставете ни да поработим“, защото знаят, че управляващите  могат само да ги изработят. Те отричат цялата политическа мътилка на прехода, защото знаят, че всички са споделяли държавната софра с мафиоти и олигарси.

Децата на надеждата не се уморяват вече 39 дни. Само една крачка ги дели от историята, защото съм сигурен, че ще издържат повече от легендарната учителска стачка.  Тези младежи водят сами протеста. Нямат ментори, които да ги продадат за материални облаги, както постъпиха синдикалните централи по време на учителската стачка.

Децата на надеждата не могат да бъдат излъгани. Те нямат кумири и не вярват на обещания. Затова няма да повторят нашата грешка от 14.12.1989, когато бяхме поставили комунистическата власт на колене, но бяхме излъгани от водачи, на които вярвахме безусловно.

Децата на надеждата не могат да бъдат уморени. Нито от времето, нито от усилията, нито от заблудите. Затова няма да повторят наивността на 1997-ма, когато  бяхме измамени, че гръбнака на крадливото социалистическо управление ще бъде пречупен.

Децата на надеждата имат простички искания – да си отиде това правителство и цялата политическа класа, която прави възможно създаването на олигархически пиявици с подкрепата на политическата власт.  

За пръв път в историята протестната вълна не зависи от политически комбинации и партии. Децата на надеждата сами определят силата и продължителността на протестите.  Те не се интересуват от мнението на слугите на мафията от новата тройна коалиция или на малодушните гербери, които се завръщат в парламента.

Децата на надеждата правят революция – морална, интелектуална, гражданска. Те са обречени да успеят. Защото са смели в претенциите си и следват честна кауза. Вероятно няма да успеят  до края на юли, Техните прости дори може да затихнат през август. За да избухнат с неотразима сила през есента, когато ще бъдат подкрепени от засрамените родители, бедните и гладните от февруарската зима.

Дори за политическите дебили е ясно, че тези младежи вече успяха. Те събудиха българската интелигенция и я обединиха под знамената на нова кауза. Известно е, че  когато интелигенцията застане начело започва възраждане.

От месец България има бъдеще. Родиха се децата на надеждата!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.