Литекс оцеля, но над стадиона остана облачно!


Litex 2Както вече стана  ясно Литекс ще го бъде, поне и тази година. След месец  и половина медийни сензации всичко си остана постарому. Литекс е в Ловеч, ЦСКА в София, а Чавдар в Етрополе. Никой не се сля с никого, а футболната география запази познатия си вид.

Стана тягостна традиция сезонът да приключва с новината, че Литекс престава да съществува. Две поредни  лета Гриша Ганчев поемаше към София, а Литекс отиваше в история.Незнайно защо съдбата спря и двата пъти руската ролетка със самоубийствения изстрел в един от отборите, поставящ и жалоните на съвременното футболно развитие през последното десетилетие. Няма съмнение, че Литекс възникна и постигна всичко в родния  футбол като личен проект на Гриша Ганчев. Ще бъде смешно претенциозно да твърдим, че звездния път на оранжевия отбор е резултат от някакви футболни традиции или обществена подкрепа. Ловеч е задушаващо малък, а стадионът непостижимо  голям за местната фенска подкрепа. Малка общност със скромно самочувствие и плахи амбиции. Вярно е, че Ловеч не можа да осигури фенския допинг, с който да скочим до сериозни европейски върхове. Убеден съм, че домашните върхове, когато си  ги изкачил няколко пъти, престават да бъдат вдъхновяващ дразнител.

Нека да е ясно: Литекс е фирмен отбор и както във всеки бизнес съдбата се решава от собственика. В този смисъл никой не може да се сърди на решението спортният близнес  да се премести в по-голям  и обещаващ  град. Но все пак остана горчилка – от начина, по който се разви цялата сага.

Както казва един мой приятел господин Ганчев проведе куп срещи с феновете на ЦСКА, но не намери време за поне един кратък разговор с местните привърженици. Обидно е да четеш във вестници и сайтове как твоя отбор ще спасява разкапания ЦСКА, а ти ще трябва да гледаш мачове в Б група, при това като привърженик на Чавдар Етрополе. В Ловеч също има верни привърженици, хора живеещи с отбора. Може да са малко, но заслужават уважение и честен отговор  какво ще се случи с отбора им. Никой от феновете не е мечтател, всички са наясно, че подареното футболно удоволствие е до време. Всеки от тях приема абсолютното право на господин  Ганчев да закрие, премести, преобразува отбора. Но искат да го чуят от човека, който мнозина от тях боготворят и до момента.Затова въпреки, че Литекс остана, са объркани и резервирани.

Мисля, че никой не спечели от медийния шум около странната сделка за сливането на Литекс и ЦСКА. ЦСКА остана разбита команда с неясно бъдеще. Литекс прилича на унижен отбор със също неясно бъдеще. В новата ситуация  кривата на местна подкрепа, за съжаление, ще продължи надолу. Някога ловешките фенове бяха малко, но всеотдайни, защото вярваха, че обичат нещо свое. В бъдеще ще бъдат още по-малко, но с потиснато самочувствие и поугаснала енергия за подкрепа.

След седмица започва новото футболно първенство. Този път наистина не намирам основания за оптимизъм. Със сигурност няма да пропусна мачовете, но с предчувствието, че е всеки  от  тях е един от последните.   Ще се радвам на момчетата от местната школа, кой знае къде ще играят догодина.  Ще се наслаждавам на удобствата на хубавия стадион и ще чакам с тягост следващото лято. Когато Литекс може да се впусне в поредна авантюра  и  да поеме към някой по-голям град.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Литекс оцеля, но над стадиона остана облачно!

  1. Графът каза:

    А каква е личната роля на Стоичков в тази странна история?

  2. ivo rainov каза:

    Ами значима. Мисля, че той бе генераторът на преместването на господин Ганчев в ЦСКА.

Коментари са забранени.