Когато нивата е засята с омраза и страх, реколтата е безнадежност


Никога България не е била по-объркана. По-безнадеждна. Във всяко нормално общество изборите са инструмент за решаване на кризи. В България са инструмент за лайняни компромати (извинявам се за натурализма), безочливи лъжи и брутални манипулации. Похарчихме милиони от държавната хазна и националното богатство за частния интерес на клики и оригархически кръгове. Тридесет дена окъкани гащи хвърчаха към лицето на ошашавения българин.  Заля ни море от омраза и остави след себе си страха и уплахата. Не видяхме и едно фенерче, което да свети към края на тунела. Само тъмнина и потискаща воня. В проблясъците някаква атакистки скудоумия, мерещи стандарта с невъзможните минимални 1000 лева, достойнството със сегрегацията на турците, а законността с репресията към циганите. Малоумни послания за малоумни последователи. Цифром и словом 7% от  одобрените дот тези, които  гласоподават.

Тези избори бяха най-тъжните в историята на съвременна България. Хората гласуваха не осенени от визия,  надежда и бъдеще, а сковани от срах и омраза. Дали някой знае колко дясно мислещи хора  гласуваха за ГЕРБ само от страх. Страх да не се завърнат наглеците от БСП и ДПС? Аз имам десетки  познати припознали в този избор измамна надежда. А страхът, който двадесет години мотивира турските гласове. Страх подхранван от етнически манипулации  и брутална експлоатация на семплия интелект на цяла етническа общност. За да стигнем до изкривената от перверзна омраза философия на една националистическа партия. Да си истински атикист означава дълбоко да мразиш  – турци и цигани, ерп-та и чужди инвеститори, предприемчивите и работливите. Отровените от омраза и отрицание мозъци нямат гънки за съзидание. Армия от „лузъри“, която търси виновни за да бъдат мразени и замеряни с камъни

В БСП мразят още от 1944-та година. За да смазват, обсебват и присвояват. В БСП се страхуват още 1990-та година. Защото може да загубят привилегиите, откраднатото,  наивната вяра на манипулираните тълпи.  Тъмните страсти раждат тъмно бъдеще. Болното обществено съзнание създава сакати политически субекти. Такива, които  без патерици не могат да стоят изправени, камо ли да бъдат водачи към обнадеждаващи  хоризонти.

България си избра политическо представителство, което уважава повече своя пъп от от човешкото благоденствие на българина. Вчера бяха жалки страхливци, скрити далеч от камъните на уличния бунт. Днес са самонадеяни парвенюта, на които дори не дреме за волята и мечтите на хората. Сборът от политически недоразумения, независимо от тяхното национал-идиотско, полицейско-популистко, малцинствено-комплексарско или  престъпно-демагогско оперение  не може да роди изгрев, а само бури и свъсени облаци.

След  двадесет и четири години лъжи и фалшиви обещания стигнахме до там, където бяхме се запътили – задънената улица. Решението не е в тези хора, заразени от страх и омраза. Известно е, че изходът от задънена улица е да се върнеш обратно, там откъдето си тръгнал. Само, че с други хора, които могат да обичат и да преследват смели цели. Докато ги открием ще мине време, в което ще жънем безнадежност. От кълновете на страха и омразата, сяти вече две десетилетия.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.