Разкриване Z


В началото не харесвах филма „Революция Z“. Струваше ми се, че действието е малко насилено, а действителността хиперболизирана. С трупането на серии започнах да разбирам, че сценарият слага акценти и съвсем не се конфронтира с действителното функциониране на системата. Всеки образ е събирателен, а не прототипен. В сюжета има много пластове, обществени проблеми и болезнено оголени нерви. Допускам, че екранизацията на съвременната училищна действителност е малко стряскаща. Феодално държание на един директор, толериране на продлизурщина и доносничество, чиновническо отношение към децата, потискане на свободата, съпротива срещу всеки свеж преподавателски порив, агресия, двойни стандарти и лакейско поведение към силните на деня. За съжаление всеки, може да припознае нещо от училището, в което работи или учат децата му.

Сигурен съм, че всеки гледа филма от своя ъгъл и опрян на собствената компетенция. Мой приятел е видял през съдбата на героите разбитите български семейства. Разпадът поражда страх и бягство – от къщи или към наркотиците. Уви познати детски драми и за моята учителска практика.

За мен е впечетляващо, че сценаристите са усетили матрицата, която формова учителството във все по-ниски стандарти. Няма място за цвят и фантазия, всичко е сиво и еднообразно. Реалност, в която смирено се обезличаваш или бягаш чрез своите мании – за чистота или за любов (както някой от персонажите в сериала). Накрая се разболяваш от нагаждачество и заставаш под знамето на директора, дори да е мръсно и окъсано. Животът дава бързи аргументи, че събитията в училище съвсем не са художествена измислица. Преди няма и месец шестедесетина пловдивски учители колиничиха пред своя директор и се подписаха за изгонването на един различен колега. Колко близко до сюжетния сблъсък между директора Цеков и физика Савов.

Паралелните светове на киното и живота продължиха убедително да се преплитат. Пловдивските ученици спретнаха протест в подкрепа на отстранения си класен. Малко по-късно, в поредната серия, учениците на Савов направиха същото за своя класен. Ирония на съдбата, защото днес ученическите стачки в защита на учители са истинска екзотика. Младостта защитава  различното, свежото, вдъхновяващото. Иначе казано изключенията в сивата училищна атмосфера. След бунта Савов се завърна триумфално, за да продължи сценарната интрига на филма, а пловдивският филолог Данев бе възстановен от министъра на образованието. Страхотен сценарен нюх или задълбочено проучване на психологията в родното училище. По-важно е, че сценаристите и министъра са единодушни в присъдата – и тя е в полза на различните. С аргумента, че днес не може да се възпитава с мухлясалите клишета от социализма и макаренковската педагогика.

По време на краткия си престой в едно частно училище, по повод капризите на глезльовци от богаташки семейства,  героят Савов пуска култова реплика – „вие може и да сте свикнали, но аз подметки няма да лижа“. Думи, които звучат едновременно като обвинение и съпротива. Обвинение срещу угодническото поведение на училищните ръководство и безличностния конформизъм на учителското съсловие. Съпротива срещу ръждясалите порядки в българското училище. Точно тази съпротива все по-осезаемо липсва в училищата или се изразява от изчезващите бели лястовици тип Савов. Е, ако има някаква хипербола в този филм, тя е точно в надеждата, че бунтът е седнал зад ученическите чинове или учителската катедра и се въплъщава от рока. Уви в българското училище отдавна властва чалгата, а тя оставя все по-малко енергия за рок и бунт.

Всеки, който възприема сериалът за една развлекателна поредица рискува да не чуе  посланията. „Революция Z“ е социална диагноза за заболелите отношения между семейство и училище, учители и ученици, ръководители и преподаватели. Филмът отваря много гнойни рани и е истинско разкритие на деградиращото влияние на прехода върху българското училище. В поредицата не откривам само един от симптомите – заплашително растящата неграмотност сред българските ученици. Ще търся и тази истина сред предстоящите посланията на изкуството. Разкритието Z продължава.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.