Забравени от бюджета: Дикисана – срамът на стария Ловеч


2013-03-13-0182

Сигурен съм, че отказът ми да подкрепя бюджета на общината за 2013-та година е бил посрещнат с различни коментари и оценки.  Предполагам, че не са липсвали съмнения за политическа екстравагантност, поза или егоцентризъм.  Макар, че в своите аргументи посочих ясна причина – липса на грижа за ловешките граждани и техните проблеми.  Но сит на гладен не вярва, а политически пристрастен не слуша гражданския разум. Затова реших да представя доказателства за бюджетната  еквалибристика  на местната управа, която обрича цели  квартали на забвение, комунални неудобства  и цивилизационен срам.

2013-03-13-00882013-03-13-01062013-03-13-0106

Както е известно работя в квартал Дикисана, така че реших да използвам няколко свободни от учебни занятия часа, за да се разходя из тази стара ловешка територия.  С удивление и покруса открих, че Дикисана се е превърнал в символ на комунална разруха, достоен да съперничи на считания от мен и мнозина за най-изоставен ловешки квартал „Младост“ (Бабаковец). Удивително е, че един квартал кацнал над центъра на Ловеч изглежда толкова забравен и безинтересен за бюджетна грижа, колкото и периферните жилищни комплекси. Само петдесет – сто метра по-надолу се намират  предизборните пиари на кмета Казанджиев – многомилионните инвестиции булевард „България“ и алея  „Баш бунар“   Общоградски блага, не го оспорвам. Но право на благо има всеки ловешки гражданин, включително живущите на дикисанския хълм.

2013-03-13-01142013-03-13-01192013-03-13-0122

Долу в центъра  Ловеч за показ, горе на хълма сякаш живее други Ловеч – окъсан, раздърпан, потънал в срам и занемара. Обходих всички малки улички, започвайки от „Осъмски юнак“,  пресякох „Цар Шишман“, „Велики Преслав“,  „Княгина Невинна“, „Дикисанска“,“ Тракийска“, „Цар Самуил“, „Иларион Ловчански“, „Отец Паисий“, „Чаталджа“. В целия квартал няма нито една нормална улица – вълни, пропадания, гърбици. В по-долната част улиците са осеяни в кръпки, като сиромашки антерийки. В горната част няма кръпки, а огромни дупки, на места  ями. За да се стигне до малки пресечки, на които липсват по няколко квадратни метра от настилката. На много места тротоарите са разбити до руини, а има улици, по които въобще не съществуват тротоарни площи. Неподдържани зелени пространства, подобни на поляни. Разбити и опасни детски люлки. Честно казано комуналното самочувствие на поне половината села може да бъде по-високо от Дикисана.

2013-03-13-01312013-03-13-01342013-03-13-0138

Изграждането и поддържането на улиците, пешеходни зони, зелени  площи, детски кътове и  техническа инфраструктура са отговорности на всяка общинска управа към нейниите жилищни зони. В Дикисана нищо не е наред – улиците като след бомбардировка, зелените площи като след паша, детските площадки като след торнадо, канализацията като преди  Втората световна война. Питам се колко ли грижа е видял този квартал през последните 10-12 години за да бъде в такова окаяно състояние. Ами тя грижата се мери с отделените парички в бюджета. През последните две години срещу Дикисана са записани нула  лева. Как да подкрепиш такъв бюджет, който нехае за благоустройствените неволи на населението в Дикисана, но отделя пари за довеждаща инфраструктура на никому ненужната сцена в реката, харчи пари за да облагороди дивото край Деветашката пещера, ремонтира улици  към   новопостроен  частен завод. Сиреч отделя пари за там, където кметът може да се снима за медиите, но забравя обикновения човек. Хората в Дикина добросъвестно плащат пътен данък, но си трошат колите по надупчените квартални улици. Хората в Дикисана плащат всички облози към местната хазна. Част от техните средства отиват  за погасяване на заем, взет от общината преди години за да ремонтира своите улици. Не и дикисанските, което не пречи като равноправни ловчалии дикисанци да делят масрафа с всички останали.  Пълниш по силите си бюджета, но управата го наливат другаде. Просто не си в приоритетните грижи на общината. Всъщност какви грижи, управата има само интереси.

2013-03-13-01432013-03-13-01522013-03-13-0155

Ако в Дикисана са инвестирани пари, то това е в карето между „Велики Преслав“,  „Княгиня Невинна“ и „Тракийска“ – в Езиковата. Но парите съвсем не са общински. Чудесно е, че държавата се грижи за едно общинско училище. Лошо е , че общината не може да отговори по адекватен начин поне за улиците около него.  Четох, че онзи ден група  червени активисти посрещнала пред училището с бурно негодувание бившия министър-председател. Интелектуална полюция е да посрещнеш с викове „крадец“ човекът дал пари за развитие на единственото училище в Дикисана.  Следвайки извратената логиката на тази партийна групичка техният кмет, оставил Дикисана в следвоенно състояние, сигурно е „благодетел“.

2013-03-14-02652013-03-13-01702013-03-13-0183

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Забравени от бюджета: Дикисана – срамът на стария Ловеч

  1. Като не Ви харесва Ловеч, не стойте в него, така или иначе само плюете по града ни. Дайте малко информация Вие какво сте направили за града, какви предложения сте дали като обшински съветник, как възпитавате децата в училище, някъде бяхте писали, че няма да излезете да чистите в деня за „Да изчистим България за един ден“, мисля че беше миналата година, защо няма?

  2. ivo rainov каза:

    Скъпи Pencho Penchev (използвам ника, защото не Ви знам името) ще оставя без коментар Вашата предубедена представа за „плюене“. Вашите думи срещу моите снимки 🙂 Очевидно за Вас състоянието на квартал Дикисана е нормално. За мен е недопустимо. Заради хора като Вас приложих снимки. Не обвинявам аз, а вида на един от старите ловешки квартали. Вероятно живеете в квартал, който е в добро състояние. Може би сте от приближените на кмета и затова квартала Ви е в по-добро състояние. Но в Ловеч всички хора са с равно право да ползват комунални благинки. Който има очи чете, който има уши чува, но не само това, което политически му пасва. Ако сте чели редовно блога ми знаете за предложенията. Те бяха представени и в експозето на доктор Митев по време на сесията, приела бюджета – ремонтиране на улици, почистване на Осъм, поправяне на комплекс „Космос“, но нищо не беше прието. Миналата година предложих да се отделят средства за трагичната спортна база на ОУ „Димитър Димов“ и това не стана. Защото грижата за хората не е приоритет за този кмет. Няколко месеца писах и говорих за разбитите стълби пред Езикова, преди да се кани администрацията да ги ремонтира. Нищо, че ежедневно поставяше на изпитание здравето на стотици ловешки деца.
    Не ми давайте съвети къде да живея, няма да Ви послушам. Няма да се махна, заради хора като Вас, които търсят треската винаги в окото на другите, а не виждат гредата в своето.
    За възпитанието на децата – елате в училище. Ще Ви съдействам да посетите, който искате мой час. Тъкмо ще се запознаем, ще си поговорим без маски и никове, ще Ви разведа из руините на Дикисана.
    Държа да намерите статията (публикацията), в която съм казал тези думи за участието в кампанията за почистване. Ако не го намерите ще съм в правото си да Ви нарека лъжец, който използва непочтените методи на анонимното оплюване, което иначе лековато приписвате на мен!

Коментари са забранени.