Прошка


Сирни заговезни – ден за прошка. Един от най-хубавите български празници. За съжаление непознат и може би малко пронятен за младото поколение. Със сигурност не носи модната тръпка на Хелуин или Свети Валентин, а автентични български ценности – уважение към възрастните и дълбока човечност. И земното усещане, че да си жив означава да грешиш. Старата българска традиция на Сирни заговезни събира семействата, за да си поискат и дадат прошка. Само, че това е едно далечно, вече фолклорно минало. Съвременният свят ни залива с материални желания и американска потребителска култура.  Душите ни са все по-малки и тесни, място за прошка почти не остана. Мачото не се извинява, модерната мацка не прави грешки. Родителите отдавна не са морални кумири. Свят, в който няма вина и потребност от прошка. Затова за все повече млади хора  Сирни заговезни е културен архаизъм. Прошката е присъща на слабите. В съвременния ценностно сринат свят се приспособяват само  тези, които са готови да стъпват върху греха за да се катерят нагоре.

Културната  деградация е най-тъжния филиз на стремежа да бъдем глобални. Питам се колко ли по щастливи и успели щяхме да бъдем, ако не бяхме похарчили онзи морал, който ни кара да изпитваме вина и да търсим опрощение. Може би нямаше да мразим толкова политиците, съдиите и прокурорите, банките, фабрикантите, богатите, управниците, работодателите, училището, медиите,, полицията, администрацията и пр.  Защото щяха да усещат вината и да търсят нашата прошка. Но това е друга България. В днешната никой няма да се покае.

Прошката е личен акт – и в молбата, и в опрощението. Не можеш  да я търсиш от името на класа, съсловие, обществена група, държава. Можеш  да и сложиш само един етикет, този със собственото име. Сирни заговезни е, а аз не се чувствам безгрешен. Вкъщи мога да целуна всяка ръка. Зад компютъра е невъзможно. Затова искам да се извиня на всеки обиден за всичко, с което съм наранил. Дори само затова, че  по  човешки съм  бил несправедлив учител, досаден гражданин или разочароващ  приятел .

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.