По-добре Harlem Shake, отколкото Another Brick in the Wall


0

All in all you’re just another brick in the wall. Pink  Floyd

Реформата в българското училище започна. Като начало с прогонване на учители.  Предполагам мнозина вече са чели или чули за репресията срещу преподавател  по английски език в пловдивската хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.  Филологът бе принуден да напусне работа, само защото си спретнал денс купон в стил Harlem Shake с ученици от гимназията.  Обвиненията са направо шокиращи – педагогът уронил престижа на училището, като допуснал танци с неприлични жестове. Сякаш чувал мухлясалите мисли на математикът Баръмов от култовия филм „Вчера“, който наричаше рокендрола „маймунски танци“  и призоваваше към класиката на валса. Допускам, че за всеки по-консервативен светоглед   всеки по-свободен танц е разюздан и неприличен. Консерватизмът е обрасъл по фасадата на българското училище. Застаряващи преподаватели, архаични методи на преподаване, скучни уроци, демотивирани деца, отвратени от училищните занятия. И когато в прегорялата училищна нива се появи свеж филиз се намира  поне чифт крака, който да стъпче различния стрък.

Българското училище има крещяща нужда от свежи идеи, млади преподаватели, иновативни методи, доверие.  Училището се проваля във всеки опит да възпитава. Причини много – понякога нисък потенциал, абстрактни знания, претоварени програми, но най-вече прекъсната комуникация между учители и ученици.  За да те следват е нужна вяра, за да ти вярват е нужно харесване. Слушах децата от пловдивската хуманитарна гимназия, които масово защитават своя преподавател.  В очите им имаше доверие, а в думите присъда към „сухарите“, които провеждат учебните занятия с манталитет и душа на чиновници.  Учителската работа е преди всичко присъствие. Така знанията и ценностите се поглъщат по-лесно.

Нямам съмнение, че учители като Христо Данев са в състояние да направят прехода от  архаизма на казармения ред в учебния час до динамичното, интерактивно и увличащо сътрудничество с учениците. Точно те трябва да останат в класните стаи, дори понякога да подценяват възможните отрицателни последствия от учебните експерименти.  Ако някой трябва да бъде напъждан това несъмнено е консерватизма, заедно с неговите носители. Независимо от мястото, което им е отредено в училищната йерархия.  Време е българското училище да престане да реди  тухли в стената.

Мога единствено да изкажа морална подкрепа за колегата Христо Данев. Надявам се да го направят и други учители. Нямам идея дали ще бъде възстановен на работа след предстоящия понеделничен протест. Сигурен съм, обаче,  че подкрепата на децата за учителите-новатори ще манифестира все по-заразително през българските училища.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.