Христо Стоичков и честта на футболния рицар


760px-Hristo_Stoichkov_PFC_Litex_Lovech_manager

През пролетта на 1998-ма година Литекс буквално отвя с 3:1 ЦСКА на „Българска армия“. Днес, 15 години по-късно, младата формация на Литекс пак скри топката на т.н. гранд пред домашна публика. Общото между двата мача е участието  на Христо Стоичков. През 1998-ма година дори присъствието на легендарния футболист на терена не можа да спаси червените от срамно поражение. Днес самият Стоичков посрами отборът, на който дължи шанса да се превърне в световна футболна звезда.

Всички знаем, че ЦСКА е голямата българска любов на Ицо.  Сантимент е дори  излизането на „Армията“, която в края на 80-те мощно скандираше името на Стоичков.  Въпреки това Ицо изнесе истинска  лекция по професионализъм. За една година победи два пъти ЦСКА и на практика отказа своя любим отбор от борба за титлата.  Сигурен съм, че болните мозъци са очаквали, че Христо ще се поклони на ЦСКА и ще им осигури  лесна  победа. Та само преди месец  тръгваха поредните спекулации за обединение между  Литекс и червените.  В България треньорите , които са били звезди на Левски и ЦСКА обикновено се предават в мачовете със своите бивши отбори. Когато бе треньор на Литекс Стойчо Младенов губеше тежко от ЦСКА, а Мъри  Стоилов записа само за две години сума и поражения  от Левски.  Не и Христо Стоичков. Разликата е във всичко – в мисленето, морала, професионализма. Едно голямо име „не става за две стотинки“, както заяви самият Стоичков след августовския успех на ЦСКА. С поведението си днес преподписа тези думи. И доказа, че действително е много голям футболен  рицар. А рицарите ценят  честта повече от всичко друго.

В началото на миналото лято Литекс бе пред  разпад. Оцеля само заради мъжката дума и честта на Христо Стоичков. За разлика от маса свои колеги Ицо прие да работи за малко пари и само с млади български момчета. Десетина месеца по-късно Христо е на път да сътвори невиждан по нашите земи футболен феномен. Литекс нямаше да възкръсне, като Феникс от пепелта, ако не беше духа на Стоичков.  Негова е заслугата, че все повече хора отварят очи и виждат верния път за възраждане на родния футбол, чрез налагане на момчета, създадени в школите. Да,  продуктът на академия Литекс е дългогодишно усилие, но този  човек има рядката смелост да  презентира продукцията на школата. Онези дни разговарях за зимната подготовка с човек от  логистичния екип на отбора.  Той сподели впечатленията си от лагерите с обнадеждените думи „Много тичат тези момчета, само две години обиграване и няма кой да ги победи“. Аз му отговорих, че това ще стане много по-скоро.  Озарени от харизмата на Христо Стоичков голобрадите момчета от академията порастват буквално със седмици. Когато видях преклонението, с което Георги Миланов пожела именно Христо Стоичков да сподели мига на коронясването, си дадох сметка в кого е ключа за изумително бързото израстване на този отбор. Христо Стоичков е постигнал най-важното – спечелил е сърцата на момчетата.  Всеки иска да следва легендата, но се отдава само на тези, които могат да черпят от нейното обаяние. Може би, както преди време писах, точно сега и в Литекс започва истинската треньорска кариера на Стоичков. Сигурно, защото за пръв път води футболисти, готови да го следват с цялото си сърце. През есента всички разбраха, че Литекс играе страхотен футбол. Днес всички се убедиха, че третото място въобще не е случайност. Скоро ще стане ясно, че този отбор е готов да бъде фактор в българския футбол. Ако не това първенство със сигурност през следващото.  Всичко това е изключителна заслуга на Христо Стоичков.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.