В България ечи гласът на протеста, а в Ловеч се ослушват за залпа на „Аврора“!


2013-02-24-0074Днешният протест в Ловеч беше шест пъти по-малоброен и толкова по-зле организиран.  Съвсем в противовес на случващото се в страната.  Шествието бе мудно и неориентирано, нямаше водач и се движеше по инерция. Някак по интуиция стигна до виенската. Достъпът към офиса на ЧЕЗ се охраняваше от полиция. Така протестът се саморазпадна след едно 5-6 минутно дефиле по улица „Търговска“  Съвсем естествено потърсих отговор на  логичните въпроси за организатора и разрешения маршрут.  Бях изненадан да чуя името на Христо Марков. Младежът снощи отказа събитието във ловешката протестна страницата към националната фейсбук общност „Съпротива“. Бил хакнат, казват запознати. Любопитен съм за какъв точно маршрут е получил разрешение младия бунтар? Ще е интересно да  чуя, дали той като организатор, поведе екстремна група митингуващи, за да блокират пътя Ловеч – Троян? Защо не каза публично нито дума за монополите?  Защо не прочете националните искания, които трябва да е получил при вчерашното си посещение в Сливен?

Хубава работа, ама ловешка! На всичко отгоре и социалистическа. Не виня момчето за провала и профанизирането на ловешките протести. Едно младо лице, зад което удобно се крият стари муцуни. Една симулация на граждански протест, която прикрива позната партийна манипулация. Театрото с актьорското превъплъщение на Христо Марков уби обществената енергия в момента на нейното изригване. Няма как протестът да е граждански, а човекът на коня – партиен функционер! Няма как да защитаваш кауза, а да не извадиш от джоба листче с два-три надраскани реда! Няма как да си част от националната протестна вълна, а да не те допуснат  до събитието в Сливен. Няма как да си обществен лидер, а сгушен в редовете на тълпата да гледаш безучастно как те бламират със счупена корпоративна витрина или опит за блокиране на междуградска артерия!

Не е проблем, че Христо бе похарчен, а  че бе употребена гражданската енергия на хората, които излязоха наистина в името на социалната битка с монополите и беднотията. Днес тези хора бяха твърде малко и направо се изгубиха сред обърканите, но партийно мобилизирани баби и дядовци или сред крясъците на група агресивно настроени  младежи.

Кой използва протеста?  Миналата седмица в редиците на протеста крачеше местен депутат и няколко от партийните му довереници в местния парламент. Днес не се появиха сред редиците. Въпреки, че нищо не се е променило – монополите са все тъй здраво в България, а хората все тъй изтерзаващо бедни. Кой знае, може би, са уважили  призива партийните хора да не яхат протестите. Или просто са минали в нелегалност.

Така, докато в България ечи гласът на протеста, в Ловеч се ослушват за залпа на „Аврора“!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.