Между „да“ и „не“ България избра средния п(р)ъ(с)т


Тази вечер не мога да гледам любимия си сериял „Под прикритие“.  Принуден съм да гледам  дотегнали на всички политици „ под прикритие“ на победители.

Сергей Станишев се окичи с някаква победа на гражданското общество. Нищо, че словосъчетанието БСП и гражданско общество е оксиморон. Нарече  референдума „голям успех“, въпреки слабото участие на българите. Благодари за „голямата подкрепа“ и то на фона на социологически анализ, че едва 400-450 хиляди гласа от днешното „за“ са от червения спектър.

ГЕРБ обяви допитването за пълен провал на социалистите. Въпреки, че гласовете „за“ са с 200 хиляди повече от тези „против“. От партията категорично заявиха, че ще отхвърлят проекта „Белене“ и в парламента,. При все, че вотът  за проекта победи.

Волен Сидеров заяви, че неговите поддръжници са дали решително рамо за успеха на ядрената кауза, напук на социологическата теза, че приносът му е 60-70 хиляди гласа. Подобен помпозен успех обяви и ДСБ, чиято квота в гласоподаването срещу атомната енергия бе оценена на по-малко от 50 хиляди души. Дори Мария Капон се припозна за победител, въпреки че 99% от хората в България не знаят коя е.

Близо 4/5 от българите останаха също под прикритие. Едни на мързела, други на безразличието. Малка част под прикритието на обмисления бойкот.   Без значение от мотивите те показаха среден пръст на политиците. Или поне на тези, които тази вече вместо да скрият осраните си задници, ни каниха отново да ги целуваме.

Не знам,  дали някой от противниците на „Белене“  е вярвал, че с днешното гласуване може да се отхвърли проекта. Дори да не беше преминат изискуемия минимум от 20%-на активност  можеха да ни спретнат нов и нов и нов референдум.  Но поне за известно време щяха да ни спестят гнусното шоу по темата. Сега въпросът се връща там, откъдето тръгна – парламента.  Шоуто политиците да ни покажат за пореден път осмърдяните си задници ни струваше 25-30 милиона лева.  И удоволствието да гледам автентичното „Под прикритие“. Там поне екшънът е истински и актьорите ги бива!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.