Магазинче за употребяван живот


pic_1_events141

Бизнесът „втора употреба“ е особено  печеливш в България. Ето само около жилищния блок, в който живея, има три магазина за дрехи втора употреба – една голяма верига и двама местни търговци. Магазините са вечно пълни, а стоката се разграбва. Хората сякаш свикнаха с дрехата втора ръка, радват се на ниската цена и спестените парички. Шест години след встъпването в ЕС българите се редят на опашки, за да се сдобият с дрехи, изхвърлени от страни в същия този Европейски съюз.

Радваме се на автомобили втора употреба. Близо две десетилетия автооказионите са най-стабилните дилъри на автомобилния пазар. Доставят коли за всеки вкус и каприз – грохнали и зарязани в „по-бялата“ част на Европейския съюз.

Храним се с продукти втора употреба или поне втора ръка. Наскоро ми разказваха за голяма месна компания, която изкупува от веригите своята непродадена стока, за да я преработва в…нови продукти. А множащите се вериги се надпреварват да предлагат  стоки от ниския клас – ниска цена, ниско качество, ниска безопасност.

Избираме политици втора употреба. Повечето са сменили по две-три партии и след фризура, пудра и тунинг застават отново пред прожекторите.

Все по-често ми се струва, че душите ни са втора употреба. Същите онези от комунистическо време, но сякяш рециклирани, олекнали от претопените ценности, поизпразнени от възпитание и култура.  Но все така наплашени, сервилни и готови да проституират.

Самочувствието ни е втора употреба. Залутано между гордостта, че сме пълноправни европейци  и срама, че сме по-бедни от някой африканци. Вярата ни също вече е употребявана по-няколко пъти, мамена и подритвана.  Омазана с лекета от лъжи и обиди.

Мечтите ни са втора употреба. За някой те са вперени в емиграцията, където дръзките младежки амбиции се подменят с тъжното  щастие да прислугваш и  миеш. Други, превалили хребета на живота, ще  поотупат  мечтите от праха ще ги завещаят на децата си.

Не знам дали сме “second hand” държава, но употребяваните предмети и бутафории са национална страст. Затова най-добрият бизнес е да отвориш малко, тъмно, прихлупено и мръсно магазинче, където да продаваш стоки втора употреба – дрехи или авточасти, илюзии или надежди, мечти или бъдеще.

Само един артикул няма втора употреба – животът ни! Той e original, макар и пълен с second hand изживявания.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.