Госпожица Меркантилия и мис Благодетел


„Living in a material world and I am a material girl“ беше лайтмотив на  един от големите хитове на Мадона от 80-те години. Универсално послание, като се има предвид, че е успяло да прескочи времето и поколенията. Например онзи ден, по повод благотворителната коледна кампания на Езиковата, момиче от нашата си гимназия споделя с насмешка, че подобни инициативи са наивни, защото в живота всичко е материално. Сигурно познавам госпожица Меркантилия, но не любопитствах за точната персона. Не ми е интересна, макар да ми е жал за зле подредената и душевност. За радост познавам мис Благодетел. Едно момиче, което щом дойде Коледа, неизменно се захваща с благотворителност. Мис Благодел създаде и превърна в традиция благотворителните коледни базари на гимназията.

 Странното е, че и госпожица Меркантилия и мис Благодетел харесват коледния дух на отворените сърца. Само, че по различен начин. Госпожица Меркантилия също има своята кампания и ще събира пари, но не за деца в нужда и болка. За себе си. Мис Благотворителност ще предлага, създадени с любов неща (сладкиши, картички, дребни сувенири) на коледен базар. Там всеки ще може да купи частица състрадание и да подари искрица надежда. А доброволната лепта на езиковците ще отиде за тези, които имат нужда.

 Госпожица Меркантилия и мис Благодетел са преживяли вече много езиковски дни. Но са видяли света на хълма с твърде различни очи. Мис Благодетел е попилала доста от щедрия езиковски дух. Онзи, който с готовност помага винаги, когато е нужно. Например преди няколко години, когато за невероятно кратко време общността на Езиковата събра близо 10 000 лева за едно тежко болно момче от нашето училище. В друг случай, отново не отдавна, деца от гимназията напривиха набирателна кампания за да помогнат на бедстващите от разрушително цунами в Индонезия. Защо да гледаме толкова назад във времето, през тази пролет общността на гимназията се включи в национална кампания и събра пари за неотложно лечение на съвсем непознато дете. Вероятно мис Благодетел не помни част от тези инициативи, но е прихванала от топлината им. Затова участва във всяка от традициите на училището – фест, пиеса, празник. Само за да усети и бъде част от духа!

 Сигурно госпожица Меркантилия счита за наивни кампаниите, за които разказах. Допускам, че не ги разбира и не би участвала. В тях има само състрадание и грижа, нищо материално. Да, госпожица Меркантилия също участва във феста, понякога в празника, сигурно ще се пробва в пиесата. Но само за PR и CV, в края на краищата в традициите и духа няма нищо материално. Не знам дали госпожицата разбира колко нематериален е например фестивалът. Помагаш нещо да се случи, а в замяна получаваш само удоволствие от събитието. Участваш за да има музикален празник и не очакваш материална награда. Толкова нематериално, колкото и да печелиш спортни състезания с отбора на Езиковата, олимпиади с емблемата на училище, да се включих в културни събития от името на гимназията. За съжаление на госпожица Меркантилия ежедневието на Езиковата е все още повече дух, отколкото материя!

 Сигурен съм, че госпожица Меркантилия има своите съмишленици. Но мис Благодетел има последователи. Момичета, с които тази година ще направят базара и ще продължат традицията, когато мис Благодетел седне на студенската скамейка.Защото винаги ще има Коледа, хора в нужда и езиковки с нематериални сърца!

Уважавам скромността на мис Благодетел и нейното желание да бъде анонимна. Както ми писа преди малко – истинската благотворителност няма имена!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.