Да се СЪБУДИШ след Хелуин


Добър ден  и честит празник на българските Будители, в случай, че вече сте се събудили  в първоноемврийско утро. Ако току-що ставате се надявам да сте изкарали чудесно хелуинско парти. Времето разбърка история, традиции, младежки емоции и култури в един многопластов коктейл. Няма лошо всеки да почита и празнува по свой вкус и душевност.  Вчера от обед срещах предрешени хелуински вещици (съвсем трезви, не като онези от вица, дето се въртеше в мрежата). Вечерта четири малки хелуинки дойдоха вкъщи и ми поставиха ултиматум: песен или лакомство.  Почерпих ги , тъй и тъй не мога да пея. Както казах няма лошо. Ама не е хубаво, че за днешния, по-български празник се сетиха само шепа хора. Толкова поздрави срещнах във виртуалния клюкарник и то се от хора на моята възраст т.е. минали четирийсетака. Снощи Люси Брънекова ми разказа забавна история. И тя приела посещение на ентусиазирани хелуинки. Почерпила децата и и разбрала, че към този ритуал ги е подтикнала  учителката им. Попитала дали учителката ги учила и на българския ритуал Лазарица. Смутените деца отговори: „Ако искате да ви върнем бомбоните?“ J

Учителите, те не са ли в графата будители? Ама и те са хора и тях трябва някой да ги буди. Онзи ден в едно ателие за копирни услуги учителка разпалено обясняваше, защо прави поръчка за 100 номерирани картончета. С тях щяли да се представят дечица на анонимно  хелуинско парти в голям местен ресторант. Номерираните деца щели да излизат на сцената, всяко с тиквата си и да изричат по едно заклинание J  Бе пак казвам, няма лошо, шоу да става. Ама щеше да е хубаво, ако същите 100 деца днес се включат в един много по-скромен празник и излязат на сцената с портрета на един виден будител, за да кажат няколко думи от него или за него.

Да, ама днес няма да има първоноемврейско тържество в нито едно ловешко училище. Ваканция е и трябва да се отдъхва от тежката халуинска нощ. Срамно е, но чувам, че тържество за деня на Будителите било проведено само в едно училище – на затвора. Вчера и то при положение, че на затвора една хелунска вакханалия му отива повече.

Наскоро видях в мрежата една великолепна карикатура. Показваше съвременен строител на нова България. Усърдно наведен над невисок зид, ама със свлечени гащи и  оголен задник. Някъде в тази метафора съзирам и идеята за за съвременните будителите. Въпреки робството и културния гнет великите възрожденци  имали енергията  и куража да поддържат националния дух и българщината. Днес нихилизмът струи отвсякъде и прави път на чужди традиции. Обяснима развръзка и естествен процес,  щом министърът на образованието обявява 1-ви ноември за вакнационен ден! Денят, в който трябва да се преподават българските уроци. Разбира се, далеч съм от интелектуалния размах на министъра и не знам неговите стратегически планове. Може би на обидинена Европа са нужни нахилени тикви, а не патриотични и будни българи. Тъга ме обзема, само като си помисля какви Будители са сядали в просветното кресло на кабинета!

Нямам нищичко против Хелуин. Обичам маскарада, веселието и партитата. Отворен съм към всичко атрактивно от чуждата култура. Но се чувствам повече българин  и, макар и недостоен, но все пак наследник на будителското дело – да пазим българският дух и националната култура.  Ентусиазмът на изкорубените тикви принадлежи на вчерашния ден.  Днес е време за прашни портрети и почит към историята. Стига да има кой да я преподава!

Честит празник на всички, които носят в сърцата си частица от делото на Великите будители! Днес Ловеч не ви дава много възможности за празнично настроене. Затова елате довечера в 18.00 в залата местното читалище, за да видите как един съвременен будител преподава история на хелуинското поколение – в 140 годишният спомем за първото театрално представление  „Многострадална Геновева“ на ловешка сцена.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.