Кретенясваме бавно. Неусетно почти.


Един весел виц разказва как във фирмена канцелария станала ужасна грешка и началникът вбесен се разкрешял на служител: „Някой от нас двамата е кретен“. Смутеният чиновник виновно отвърнал „Ама господин началник… Как може опитен началник като Вас да вземе на работа кретен?“

Наскоро ми разказваха случка от живата българска действиетлност. Отишъл министър-председателят в някакво учреждение, където предстояло ново строителство. На площадката ентусиазирани работници събаряли стара сграда и имитирали разчистване на терена. Премиерът, обаче, въобще не ги удостоил с внимание. Поискал плана на новата сграда и като не му харесал започнал с крак да чертае в пръстта своята концепция. Изведнъж архитектите ахнали от почуда сякаш искали да възкликнат колко е мъдър държавният водач. На което в главата на премиера вероятно се е пръкнала мисълта „Бахти кретените,  даже една нормална сграда не могат да проектират“.  Подобни ситуации са ежедневие. Лобисти приемат лош закон за горите и предизвикват протести, премиерът го спира само с една дума и сигурно си мисли „Кви са тези кретени-депутати, дето не могат в един закон да вместят всички частни и обществени ентереси?“. Години наред се води окопна война между леви и десни за АЕЦ „Беляне“. Появява се министър-председателя и захвърля проекта в архива. После си мисли „Ей големи кретени, не могат едно управленско решение да вземат“. След това оправя бакиите на други кретени, дето са вкарали в безпаричие родопските миньори, бърше сълзите на кретенясали пловдивски фенове, като намира спасител за местния железничарски клуб. Ама нашите проблеми нямат свършване, те са такава камара, че и супермен не може да ги разреши всичките. Кисинджър казва, че добрият политик трябва не само да умее да прави прогнози, но и да обяснява, защо не са се сбъднали.  А когато ежедневно се срещаш с хора, които държат да изглеждат като кретени, обясненията не са трудни.

Например замразяваш доходите, но заявяваш амбициозната цел да гониш стандарта на средния европеец. Кой кретен ще вземе да смята, че дори доходите да бяха увеличавани с по 10% годишно, ще ни трябва един човешки живот за да стигнем половината от западното равнище!

Щедро даваш 20-30 лева на пенсионерите и като ги тупаш приятелски по гърбето обясняваш, че ги компенсираш за инфлацията и обедняването. Откъде  тези кретенясали мозъци да се сетят, че инфлацията за четири години е двойно по-голяма, а обедняването се измерва в купени хлябове, кофички мляко и блистери лекарства!

Сключваш изключително изгоден договор с „Газпром“ и обявяваш осезаемо намаление на синьото гориво с близо 0,67%. Кой кретен ще помни, че само за последната години цената на суровината е нараснала над 20%!

Стискаш си ръката с „Лукойл“ и  след мъжко споразумение подаряваш на цялото народонаселение една замръзнала цена на бензина. Едва ли има кретени, които да предположат, че след около година българският бензин ще струва почти колкото немския!

Вдигаш цената на тока и напопържаш мръсниците, дето са ни набутали в законовото съгласие да даваме път на зелена енергия. Няма кретени, които да проучат, че през последните години има бум на зелени инсталации, собственост на приближени до депутати лица. Нито пък някому ще хрумне, че половината от електрическите левчета влизат в джобовете на чешки, австрийски и немски разпределители на българска електроенергия!

Расте цената на хляба, но ти убедително обясняваш, че тазгодишната зърнена реколта е много добра и няма как да не е по-скъпа. Ще бъде невероятно, ако някой кретен си спомни, че миналата година си обяснявал поскъпването с лошата реколта!

Когато градусът на социално напрежение се вдига взимаш една кошница и нахвърляш десетина продукта от близкия хипермаркет.  После спазаряваш нейната цена за няколко месеца напред. Малко вероятно е кретените да размислят, че тя и така е спекулативно висока или че, когато споразумението приключи ще могат да купят само осем от тези продукти с непроменените си финансови възможности!

Смело посочваш  най-зловещите мутри и организирани престъпници и зрелищнио ги тикаш в ареста. Кретените не се славят с продължителна концентрация на вниманието. Скоро ще се разсеят и въобще няма да попитат защо няма присъди!

Вижда се, към решението на всеки проблем има път. Път и то какъв, цяла магистрала.  Ама те българите  и това не могат да разберат.  Затова, понякога, плахо задават въпроси. Та се налага да им се отговаря – ами като на кретени.

Ако някой се разпознае в редовете от тази стати и обидено попита „Ама те за кретени ли ни считат“, ще отговоря, като лекаря от един виц за психиатричната клиника“: Вероятно не, ама може и да греша!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Кретенясваме бавно. Неусетно почти.

  1. Искрен каза:

    А не мислите ли, че наистина не сме кретени? Как е възможно средно образование да се завърши само с 1 тетрадка и химикалка? От тези хора как може да се очаква да мислят за нещо различно о това как да се напият, с кой да се сбият или кой да наръгат в гърба… Не ни е виновно само „висшуто“ образование, но и средното. Вие знаете по-добре от мен какво имам предвид, но какво правим по въпроса?

  2. ivo rainov каза:

    Ами тези, които визирам като кретекнясващи не са завършили училище с една химикалка и тетрадка. Това са хората от поколението над 35-40 години. Завършили са сериозно средно образование и качествено висше. Но това не им пречи да се държат като дебили. Тези с единствената химикалка и тетрадка изобщо не ги броя. Техния мвисловен хоризонт достига до деколтето на някоя чалга певица. Със съзнание, промито от чалга – философията не може да си обществено адекватен.

Коментари са забранени.