Да си спомним за Учителя!


Днес е международният ден на учителя.  Медиите ще го отбележат протоколно, а  политиците ще си припомнят познатия рефрен за приоритетното значение на образованието. Вероятно финансовият министър Симеон Дянков ще използва поредния повод за да излъже обществото, че щедро увеличава средствата за образование и учителите. Въобще, който докопа трибуна, ще се упражнява на гърба на учителите.

За учителите това ще бъде обикновен работен  ден. Изпълнен със старание да научат и възпитат българските дечица. Едни ще говорят пред пълните стаи и умните погледи. Други ще се радват и на двама-трима полузаспали ученици. Някой ще посеят поредните стръкчета знание, други ще преживеят поредния ден с дебилни прояви на подрастващите. Учителите вършат работата  както могат, според обстоятелствата или личните им качества. Мнозина дори няма да се сетят, че някой е нарекъл деня  в тяхна чест.

Смисълът на този ден е съвсем различен. ООН отправя послание, което трябва да достигне не до учителите, а до родителите и всички граждани. На този ден да се замислят само за минута. За учителите, променили с добрината си живота им, за ярките личности и постъпки, които ги карат да си спомнят с благодарност за хората, от които са се научили.

Снощи си спомних и дори разказах на моя колежка за великолепните преподаватели от моите университетски години. За мен те винаги ще бъдат истински  учители. Научиха ме на много знания, но най-вече на човещина и ценности. Връщайки проекцията на спомените още по-назад се сешам и за обичани учители  от  ученическите ми години.  Много ми се иска да им напиша по два реда, поне на тези които са живи и видими във виртуалното пространство.  Не с поздрави, а с кратичка и искрена благодарност. Затова, че животът ме срещна с техните добри сърца и чисти умове. Защото денят на учителя не струва нищо без признанието, че е осмислил нечий път!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.