Америка за Езиковата


Доброто идва тихо и усмихнато. Така дойде в неделната сутрин бордът на фондация „Америка за България“.  С мисия да дарява дух. Конкретен повод бе новата дарителска кампания на фондацията за предоставяне на англоезична литература за българските училища.  Честта да бъде първи бенефициент на кампанията се падна на ловешката езикова гимназия. Делегацията, водена от члена на борда на фондацията Лин Дафт дари 420 тома литература. Значителна част от книгите ще подпомогнат изучаването на английски език в училището и подготовката на учениците за придобиване на различни сертификати по английски и американски програми. Гостите подчертаха, че изборът на Езиковата не е случаен. Той е ясна оценка за нивото на обучение и стремежът на директора да бъде непрестанен лидер и новатор в чуждоезиковото обучение. Подаръкът на „Америка за България“ е продължение на един още по-щедър жест от предходната година, когато с гранд на фондацията  (139 000 лева) бе осъществена  модернизация на театралния салон в училището.  Затова и церемонията се състоя в супермодерната зала „Америка за България“, където гостите се убедиха в удобствата, създадени с тяхна подкрепа.

Дарението, предоставено от американската фондация е най-големиян подарък за английския център и училищната библиотека, чиито фондове се попълват трудно със собствени средства.  Чрез него Езиковата затвърждава позициите си на духовен оазис на Ловеч и център за отлична лингвистична подготовка в северната част на България.  Радващо е, че „Америка за България“ инвестира в духа и културата на родното училище. За нас в гимназията подкрепата на фондацията е естествено завръщане към корените. Струва ми се, че днес „Америка за България“ надгражда наследството, което сме получили от протестантските мисионери на Джеймс Чалис.  За да срещнат, горе на хълма, традиция и настояще, история и бъдеще.

Доброто идва тихо, но понякога  остава незабелязано и неооценено. Дали заради дългата поредица от мързеливи празнични дни, или заради отминаващата радост от ваканцията, но днес хората, които уважиха топлотата на „Америка за България“ бяха твърде малко. Благодарността не винаги е в думите или жестовете, достатъчно са присъствието и искрените аплодисменти.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.