Ит ис куул то райт уит дъ латин алфабет


Една позната ми разказа, че помагала в училищните задачи на своята племенница – шестокласничка.  Жената сподели, че най-големият проблем е да се научат да пишат на български?  Просто, защото кирилицата е нещо много досадно и напълно демодирано.  Както казвала младата госпожица, кой вече пише на кирилицата? Може би не е далеч от истината. Когато и да погледна заглавната страница на Фейсбук виждам огромен брой статуси и коментари написани с латински букви. Получавам писма, написана на латиници, общувам в чатовете или скайп отново на латиница. Е, аз пиша на кирилица, но респондентите …  При положение, че  вече всеки фкомпютър има кирилизирана клавиатура,а водещите платформи и софтуерни приложения поддържат български език.

Дано не бъда разбран погрешно. Аз съм от поколението, което може да чете и пише еднакво добре на латиница и кирилица. Ако нямам кирилска опция със сигурност бих натискал латинските клавиши. За мен, обаче, уникалната азбука е един от националните символи. Звучи абсурдно, че когато Европейския съюз признава нашата кирилица за официална азбука, българите с охота я изостават. От друга страна използването на родната азбука е отлична практика за поддържане на писмена грамоност.  Често слушам разкази на литератори,  че се налага да четат писмени работи, в които бъквата „ш“ се трансформира в 6, буквата „ч“ в  4 и т.н. Да не говорим за фонетичния хаос, който настъпва, когато се научиш да пишеш „u“ вместо „ъ“.  Грамотността е много важна, но не е единствен проблем. Крайно неприятна е тенденцията да позападняване или  по-скоро американизиране на съзнанието.  Накак бавно, но все по-осезаемо изтъняват родните български корени. И докато има нации като унгарската, които се пазят дори от английските чуждици, ние приемаме без резерви чужди модели в образование, литература, кино, здравеопазване, икономика и прочие.  Често се питам защо Америка не ни обсеби с Гор Видал, Милош Форман, Андрю Лойд Уебър, Гордън Мур, а ни промива мозъци с  бургери, живот на кредит, потребителски манталитет, Лейди Гага и… латиница.

Естествено, като човек с либерални възгледи, смятам, че всеки има право да се изразява по своя начин. Няма проблем , ако това е писането на звучните български думи с цифри и латински букви. Ама ми се струва абсурдна да казваш  „гордея се, че съм българин, ама е вери куул то райт ит уит латин  алфабет“

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Ит ис куул то райт уит дъ латин алфабет

  1. Затова много хора не могат да си напишат правилно името на български. Понеже са свикнали да си го пишат на латиница. Хубавото е, че в големите тематични интернет форуми, администраторите трият коментари, написани по този начин. Вери куул е ако си на 12. Иначе е признак на неграмотност и простотия. Така го виждам az : )

Коментари са забранени.