Да подкрепим новия Литекс!


След няколко дни Литекс започва шестнадесетото си участие в А група. Напук на всички, които злорадстваха, че отборът се разпада. Компанията „Литекс“, въпреки драматичните събития, остана в българския футбол. Всичко друго щеше да е нелогично. Защото Литекс разруши наложената през комунизма представа за богопомазаните грандове от София! Защото даде кураж и показа пътя за развитие на провинциалния футбол! Защото написа история, която нито може да бъде забравена, нито може да бъде изтрита! Четири титли и четири национални купи за 15 години присъствие в  „А“ група (само под управлението на „Литекс“) е респектиращо постижение.

 Литекс преживя тежко сътресение, но оцеля. За ужас на хейтърите! Както се казва всяко зло за добро. По мое мнение през драматичното лято Литекс стъпи здраво на земята. Обстоятелствата принудиха собственика да свие бюджета. Но ограничените финаси дават изключителен шанс за отрезвяване и морално оздравяване. Нима милионите наливани години наред в доказани и недоказани футболисти дадоха повече от домашни успехи? Нима скъпите чужденци, гастролирали в ловешкия клуб ни изведоха до групите в европейските турнири? Нима комфортните задгранични лагери осигуриха подготовка, достатъчна за нещо повече от победи в българския шампионат? Само собственикът знае колко милиона са похарчени за футболната марка Литекс през отминалите години. Сигурен съм, че заработеното от европейските турнири и продажбата на футболисти не покрива и половината от вложените средства. Кристално ясно е, че моделът, на който разчитахме години наред не е рентабилен. Все пак си мисля, че ако не бяха онези буреносни майски събития, пак нямаше да достигне смелост и прозорливост, за да започне завой в политиката. След ударите, които получи, компанията „Литекс“ имаше само две възможни алтернативи за своя футболен клуб – да зареже проекта или да промени изоснови концепцията. Не само като фен съм изключително доволен, че избра втората възможност.

 Драматичните събития от последните месеци донесоха поне две добри новини за футболния Литекс. На първо място Гриша Ганчев остана зад своя проект! Когато изживяваш толкова силна лична болка най-лесното решение е да се откажеш. Само, че за човек с толкова голямо спортно сърце това не е изход. За всички, които съзнават, че футболният Литекс е личен проекти и заслуга единствено на Гриша Ганчев, неговото оставане е повече от силен сигнал. Сигнал, че Литекс ще направи своите две-три крачки назад, за да скочи отново. В годините господин Ганчев анонсира на два пъти оттегляне Но не напусна дори за миг, просто започваше на ново, по-прагматично и зряло. Помним първият Литекс, дързък, готов с цената на всякакви средства да достигне върха. Дойде провалът с „Видзев“  и първото отрезвяване. Тогава Гриша Ганчев започна да гради втория Литекс. С отказ от  успех на всяка цена, с търпение и постоянство. Първо дойдоха две запомнящи се участия в европейските турнири, после национални купи и нови шампионски титли. Но в мъглата на драматично упадащия национален шампионат се изгуби европейската класа и закономерно дойдоха горчивите провали в Шампионската лига.

 От 11-ти август започват дните на третия Литекс. Сдържан, прагматичен, но в никакъв случай примирен. Преди петнадесет години Гриша Ганчев представи модела, по който един провинциален тим може да се превърне във футболен гранд. Моделът беше взаимстван и прилаган с различен успех от поне 5-6 провинциални отбори, сред които и настоящия хит „Лудогорец“. Сега Гриша Ганчев представя нов, различен модел, който след 2-3 години може да се превърне в масова мода. Литекс започва шампионата по начин, който не е бил по силите на никой от времето на легендарната левскарска формация на Шпайдела (80-те години на ХХ век).  Четирикратният шампион залага изцяло на младостта и собствената продукция. В картотеката на Литекс са записани 9 мочета под 20 години и още седем на възрат между 20 и 22 години! През годината опит и самочувствие ще трупат и футболни „бебета“ на 16-17 години. Дванадесет от момчетата са изцяло продук на футболната академия „Литекс“, още две са изградили част от уменията си в нея. Ето я втората добра новина – Литекс няма да разчита на наемници, а на футболисти, които не познават друга емблема, освен тази на ловешкия клуб. Дойде време Гриша Ганчев да бере плодове от един от най-далновидните си проекти – Академия „Литекс“. Всъщност академията и великолепната база (включително отличния стадион) направиха възможно оцеляването на клуба. Без тях, може би, Ганчев щеше да си тръгне.

 Убеден съм, че мнозина гледат със снизхождение на тази почти детска формация на Литекс. Който прибърза да  отпише Литекс ще сбърка! В този отбор има повече от десет национални състезатели от различни генерации. Освен безспорен талант, сега тези момчета имат и уникалния шанс да играят и израстнат много по-бързо. А и са амбицирани да се доказват във всеки мач. Пък и как да отпишеш отбор зад който продължава да стои Гриша Ганчев. Да, той ще бъде по-търпелив от всякога, но ще дочака нови успехи и с тази нова политика на управление.

 Разминахме се с най-големите си страхове. Литекс оцеля и отново ще играе футбол в А група. Ще ми се да вярвам, че ловешката футболна общественост е извлякла поуки от преживения катаклизъм. Този път трябва да покажем, че заслужаваме отбора си! Лесно е да си с Литекс, когато е шампион и победител. Но да обичаш отбора си означава да си с него, когато е в трудни моменти. Повече от всякога е важна нашата топла обществена подкрепа. Иска ми се да мисля, че сме в състояние да бъдем по-често и по-масово на стадиона. Тези млади момчета имат нужда от нашата безрезервна подкрепа. Най-малкото защото са емоциално свързани с ловешката школа. Важно е да сме на стадиона и да бъдем търпеливи. Тези деца нямат сили да бъдат шампиони или носители на купата още тази години. Затова трябва да ги подкрепяме и окуражаваме дори да са 8-ми или 10-ти. Те се нуждаят от време, самочувствие и топла поддръжка. Убеден съм, че само след година –две те ще върнат марката Литекс сред най-силните в България. Тогава ще стане ясно на всички, че Гриша Ганчев е улучил и този път вярната писта. И отново ще бъде на пол позишън, а останалите ще се редят след него.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Да подкрепим новия Литекс!

  1. ddiddo каза:

    „Новия“ модел може да донесе успех на Литекс ако продажбите на футболистите се връщат за издръжка и инвестиция в нови млади футболисти.

  2. Браво момчета – Ловеч се гордее с вас и Ви подкрепя! УСПЕХИ И ЗА НАПРЕД!!!!

Коментари са забранени.