Какво изпра българският футбол – мръсни пари или национално самочувствие?


От българският футбол бягат като от проказа.  Доскоро фенове, отскоро благодетели.  Още преди да е започнал шампионатът три от големите спонсори хвърлиха кърпата. ТИМ изостави Черно море, Коко Динев заряза Локомотив Пловдив, Гриша Ганчев почти спря кранчето на благодата  в „Литекс“. Николай Гигов стинсна портфейла още преди година, а след резила от тази вечер ще избягат и „Титан“ – ите. Е, на фона на масовото бягство, във футбола навлизат само двама нови олигарси – Кирил Домусчиев и Цветан Василев. А да, някъде четох, че един неземно богат руснак на име Кирсан Илмюжинов ще обсипе с райски благинки „Черноморец“.  Все си мисля, че бързо ще охладнее като се запознае с актуалните процеси.

Всъщност какво се случва в българския футбол?   Помните ли участието на българските отбори в Лига Европа през 2005-2006 година. Литекс, Левски и ЦСКА играха в групите  на турнира. Локо не влеза, само защото малко по-рано гръмнаха „бащицата“ Георги Илиев.  През сезон 2012-2013 българските отбори  не могат да прескочат първите си квалификации!  В онази, вече далечна година, олигарсите наливаха сериозни пъри в родните клубове, привличаха добри футболисти и качествени треньори.  Защо 5-6 години по-късно българския футбол се задъхва във финансова суша, а щедрите спонсори свиват байраците?  Най-удобното обяснение е финасовата криза. Само, че това ечаст от истината, защото финансовата криза трябва да дисциплинира и споменатите  нови играчи във футболния хазарт на България – Домусчиев и Василев. Напук на икономическата конювктура те са щедри до истинско прахосничество.  Обяснението е простичко – още са зелени във футболаната логика на родината. Ползват политически гръб и не знаят, че родния футбол не е носи печалби и вече не пере пари.

Дълги години българските отбори продаваха посредствени футболисти за стряскащи суми. Купуваха балканско качество на европейска цена. Плащаха впечатляващи заплати под масата (може би на книга). Същевременно осигуряваха футболситте на минимални заплати. Българският футбол бе великолепна перачница. От него със сигурност не се печелеше в европейския смисъл. Но се правеха невероятни далавери в бандитското разбиране.  Сещата ли се защо пикът  бе през 2006 година, а после всичко тръгна надолу? Ами влязохме в Европейския съюз и и футболът (както всички социални сектори) започна да изсветлява.  Сигурен съм, че тези хора (футболните благодетели) наивно са вярвали, че футболът ще им донесе печалба. Само, че футболът е бизнес като всеки друг и няма нищо общо с изкривената бандитска представа от годините на българския преход.  Докато беше на сянка футболът все пак носеше доходи, защото бе великолепна перачница.  Сигурен съм, че всеки от маститите бизнесмени е финансирал футбола с незаконни пари – от източено ДДС, контрабанда, наркотици и пр. Достатъчно е да си спомним, че всички престъпни групировки на прехода се писаха благодетели на футбола!

Знаете ли, в това, че Европа и законът натиснаха футбола има хещо хубаво. Държавата върви към мъчителна нормализация. Само, че от тази вечер тялото на най-обичания спорт е обсолютно мъртво. Ужасно много време ще ни трябва да го съживим. Едно е сигурно, след издевателствата от последните две десетилетия, футболът за дълго ще остане болезнен източник на национални комплекси. И времето на агонията ще бъде право порпорционално на упоритостта , с която настоящото корумпирано ръководство на БФС продължава да натиска креслата!

Може и да ме обвините в пристрастие, но все пак ми е жал за хора, като Гриша Ганчев. Защото, макар да е бил част от статуквото и порока, този човек не оставя след себе си руини. За разлика от всички други изгради  европейски стадион и създаде песпективна школа. Но очевидно, макар да изпревари останалите, изостана от историята!

От тук нататък пътят на възхода минава единствено през катарзис за българския футбол. Спасението започва с две задължителни стъпки – оттегляне на олигархията имафията от родния футбол и тотална оставка на настоящото ръководство на футболния съюз.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на спорт. Запазване в отметки на връзката.