Аман от скакалци!


Скакалците са страшна напаст. Те се появяват като истински облак, опустошават всичко по пътя си и заминават другаде. Имат отлична ориентация и следват свежата паша. Скакалците са биологичен модел за егоистично поведение.  Те са прототип  за асоциалното  поведение на големи групи  ненаситни представители на човешкия род.

Колонии скакалци можем да открием във всеки питателен обществен сегмент. Но най-агресивни и ненаситните  са политическите скакалци. Тези, които скачат от партия в партия, от идея на идея с единствената мисъл да се хранят. Политическите скакалци, подобно на насекомите, имат своите силни и слаби сезони. Размножаването на политическите скакалци се превръща в истинска обществена напаст, когато наближат избори. Тогава формират многолюдни колонии, готови на унищожителна битка за плячка и лапачка.

С началото на лятото навлизаме в поредния сезон на политическите скакалци. Само за няколко месеца се пръкнаха четири политически формации, попълнени от скакалци с хамелеонска окраска и души на хищни хиени. Повечето напъплиха от оглозганите  ендесевейски или националистически поляни.  Преди няколко месеца една формация скакалци ни призова да се чувстваме ГОРД-и, че сме българи.  Тези дни други групи политически скакалци афишират амбиция да върнат България на гражданите, други се канят да бъдат нови, алтернативни и модерни.  Всички са се хранили от политиката, но стария ареал вече е опоскан.

Всъщност какво е общото между новата вълна измислени герои?  Че вече са опитали  сочната паша преди да мигрират. Кунева, поиграла си с неочаквания подарък на съдбата да бъде еврокомисар. Архонтът, бивша мутра и чалга-брокер Слави  Бинев, купил два мандата в европарамента. Слабо известния с дейността си като министър, но популярен със стремежа да препечели от властта Николай Цонев. Борислав Цеков, който в рамките на един парламентарен мандат преминава през две политически партии.  Освен скакалци всички тези хора са брилянтни политически имитатори. Какво имитират? Десни убеждения и дясна кауза.  Но се наубедителни зад бръщолевенето н стил дясна „акбракадабра“.

Никой от тези персони и пълчищата скакалци след тях не може да бъде десен, защото:

Дасното е почтена биография. Един от големите дефицити от борческото минало на Бинев.

Дясното е уважение на порядките и закона. Трудно амплоя за един клиент на Темида, като Цонев.

Дясно е последователност. Неприсъща за слаломиращия между политически формации Цеков.

Дясното е кауза. Много повече от семпличката заявка на Кунева за истинско гражданско участие.

В дясно вече се пробваха разни комедианти. Един искаше да му верваме, че ще ни оправи, друг, че ще спре корупцията и Доган. В дясно се пробваха нововремци, гергьовци и лидери. Не толкова от убеждения, колкото от усещане за незаета ниша. Не ги припознаха и скакалците скокнаха към нови формация.

Походът на новите скакалци започна. С перфидното внушение за десни намерения, но без елементарни послания  за десния морал, дясната икономика и дясна справедливост.

Аман от политически скакалци!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.