Има много пътища напред, но само един назад-този към Езиковата!


Винаги съм мислел, че не е важно как си дошъл, а как ще си тръгнеш. Какво ще остане, след всичко, което си преживял. Кого ще запомниш сред мнозинството, което си срещнал по пътя.

Утре поредният випуск на Езиковата ще преживее промоцията, след която преставаш да бъдеш ученик и се чувстваш свободен гражданин. Връчването на дипломите са чаканите минути радост. Мигове на гордост, удовлетворение и заслужени овации. И най-бляскавата церемония отминава. След нея остават снимките и избледняващите спомени. Сигурен съм, че емоцията не е в ритуала. Тя е в сбогуването. В началото на тъжното осъзнаване, че с всеки ден ще бъдеш все по-далече от едно щуро време и едни готини хора.

Наскоро колежка ми разказа за своя ученичка, която заявила, че напуска с неимоверна радост пансиона, от който пази много горчилка. Друга госпожица писа във фейсбук статуса си, че нейната работа в Езиковата е окончателно приключила. Тъжно е, ако на сбогуване обидата е повече от съпреживяната радост.  Все още вярвам, че езиковци не си тръгват със заканата да не обръщат поглед назад. Хлапашото порастване не се забравя. Там е харизмата на Езиковата. След време никой не помни неправдата от часовете или конфликтите. Остават спомените от неразрушимите приятелства и онзи сладък вкус от първата целувка и прощаването с детството.

Утре поредният езиковски випуск ще вземе дипломи. Ще им се радва. Ще се хвали и снима. С дипломите ще отнесе знания и заслужени оценки. После с времето всеки ще забрави дипломите и ще ги забута в прашните шкафове. Но спомените, любовта и приятелството няма да прашасат. С годините ще топлят и поддържат харизмата на онова странно време, което само посветените наричат Езиковско!

Честито дипломиране, момичета и момчета! Ползвам медията, защото няма да мога да ви го кажа лично. Ще избягам от тривиалните пожелания, защото съм убеден в успеха ви. Ще ви пожелая простички, но важни неща: Не чистете душите и сърцата си! Пазате и ценете всичко красиво и истинско, което сте преживяли през петте години!  То ще ви направи хора за цял живот!

И не забравяте, че има много пътища напред, но само един назад – този към Езиковата!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.