Арт събота в Ловеч


Обичайно Ловеч е тих и смълчан. Отегчително спокоен. Събитията са такава рядкост, че ловчалии най-често ги пропускат. Както днес,  например. За горещата и иначе безметежна събота бяха планирани премиери на две събития – арт акцията „Сътворяване на ловешката черга“ и фолклорния фестивал „Хоро под Стратеш“.

 

 

 

В утринните часове десетки деца рисуваха върху огромно платно своите фантазии.  Платното ще бъде разрязано на отделни картини, които ловчалии ще могат да видят в мобилна изложба и накрая да закупят с благотворителна цел. На централния площад, където децата рисуваха, бе представена магията, духа и мита за чергата  в творби на ученици от ловешки  училища.

В ранния следобед, на площад „Тодор Кирков“,  се срещнаха самодейни фолклорни формации от 7 български града. За няколко часа любители-танцьори  наситиха атмосферата на Стара Вароша с ритъм, усмивки и красота. В едно своеобразно надиграване танцьорите представиха хора от различни краища на България. На финала, всички заедно, изиграха най-масовото хоро запомнено под „Стратеш“.

 

 

 

Само преди седмица писах колко се нуждаем от събития, за да превърнем Ловеч в интересен и атрактивен. Днес градът бе по-различен – усмихнат, забавен, жив. Сигурен съм, че фестивалните гости позапълниха  хотелите, а терасите на варошанските кафенета посрещнаха повече гости. Фолклорният фестивал бе малка, но успешна стъпка. Даваме ли си сметка колко бихме дпечелили, ако се разрастне в национална среща на любителския танц. Аз  лично му го пожелавам.

 

 

 

Начинанието имаше само една грешка – необмосленият час. Ако искаш аудитория, ще се погрижиш за комфорта и. Не можеш да очакваш зрители между 3 и 5 в един горещ летен ден. Ще ми се да мисля, че това е единствената причина броят на танцьорите да надвишава този на зрителите. Въпреки, че както писах по-горе, ловчалии имат навика да пропускат местните културни събития.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.