Защо младите хора са нежелани в Ловеч ?


Ходили ли сте в Белоградчик? За обикновения турист градът е  зашеметяващо съчетание от великолепна природа и многовековна история. За местните хора е един тъжен град. Работата не достига, младите бягат, погребенията са в пъти повече от ражданията. Болницата е пред закриване, а в училищата заключват стая след стая. Градът е туристическа перла, но линее безутешно.

Белоградчик е пример и назидание за всеки град, който подценява разрушителната сила на демографската криза. Тя го изяжда отвътре, по малко, но непоправимо. Затова често соча демографската угроза, надвиснала застрашително над  родния Ловеч. Нашият град е много, много по-голям от Белоградчик, но го следва с бързи стъпки в похода към демографската бездна. Лошото е, че когато говоря за демографска криза срещам поведение, което смело мога да нарека политически дебилно. Само преди месец отказах да подкрепя управленската програма на кмета, защото не съдържа намерения за демографска промяна, подкрепа за образованието и младите хора.  Реакцията на господин Казанджиев беше гневна и заплашителна, а един водещ съветник и бивш ръководител на общиския съвет, нарече думите ми демагогия.  Има две клишета, демагогия и популизъм, които са като сакрални заклинания в политиката. Нещо като опит да анатемосаш теза или опонент, когато не ти достигат аргументи.

Утре ще пътувам до няколко ловешки села, за да инспектираме състоянието на умиращите детски градини. Само след месец ловешките гимназии ще загубят още паралелки, защото не достигат ученици. Днес моя позната и колежка, млада жена, ненавършила 40 години, заяви, че се страхува за бъдещето си, защото не знае докога ще оцелее градското училище, в което работи. Демографската криза пълзи и превзема територии – първо селата и детските заведения, после града и училищата, накрая бъдещето на цялата община. Мен перспективата ме плаши, управляващите нехаят и се оправдават. Навсякъде било  така.

Само, че някой общини са осъзнали страховете и вече работят по проблема. В Горна Оряховица, Дряново, Мездра, Панагюрище, Приморско, Кресна, Несебър, Ботевград, Батак, Свиленград, Свищов  общинските съвети отделят средства за финансова помощ на новородени. Сумите са различни, според икономическото здраве на общината – от 200 до 2000 лева. В много от тях са разработили и следват демографски програми. Онзи ден прочетох, че в Кюстендил ще отпускат парична награда, нещо като заплата, за най-способните гимназисти, които покрият определени изисквания и стандарти. Стъпките със сигурност са малки и според  великите местни политици, вероятно, са демагогски.  Но са усилие да се намали темпото, с което демографската криза убива младостта.

Как е в нашата община?  Кметът оспорва сериозността на кризата и я неглижира всячески. Не се е родила каквато и да е мисъл за финансова подкрепа на ражданията или облекчения при посещения на детски заведения и училища. Точно обратното – наскоро таксите за детските градини бяха увеличени за сметка на родителите. Не се създават условия за реализация на младите хора. Заводът на „Литекс моторс“ е единственото предприятие, отворило врати за младежи през последните години. Само, че оферира едва 100 места, които вече са заети. За други алтернативи не се мисли.

Ситуацията може и да е пагубна за Ловеч, но е удобна за управляващите. Застаряващата електорална маса възпроизвежда модела Казанджиев вече няколко мандата.  Една млада вълна би го отнесла отдавна.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Защо младите хора са нежелани в Ловеч ?

  1. Понеже нямаме море, нямаме и балнеосанаториуми, нямаме и археологически забележителности от рода на Перперикон с които да привлечем курортисти и туристи. Затова искам да ви припомня какви уникални по рода си предприятия имахме в общината в които работеха хиляди хора. Така че решението не само на демографската криза е: Привличането на сериозни инвеститори които да създадат работни места и поминък в общината. Така младите хора след завършване на образованието си ще има къде да работят, а тези кото са потърсили работа в други общини и държави ще се завърнат в града ни.

Коментари са забранени.