Помнете, че Господ ни създаде човеци и такива трябва да останем!


Христос Воскресе! За мен не е клише , а истинска човешка екзалтация! Днес цял ден facebook  ме поздравяваше с Възкресението на Христос. Някъде отговарях, някъде пропусках – според  подателя на поздравлението.  После се замислих, че разделям хората според моите нравствено-политически категории.  Едва ли имам право да меря  вярата в Господ и Възкресението според собствени  морални критерии.   Не е ли достоен  всеки възхваляващ Господнето Възкресение ?

Живеем живот все по-материален  и бездуховен! Усмиваме всякакви ценности , Живеем за удоволствията и насладите.  Нехаем за морала и възхваляваме плътта и хедонизма!  Объркахме  се, приемаме почитанието към духа и нравите като отстъпление.  Трудно разпознаваме християнското възхищение от лицемерното подражание! Съмнявам се дори в пожелателите на християнските поздравления!

Снощи бях на Църква за Великденската служба. Както всяка година.  Заминах с главоболен и изнервен.  Върнах се  благопомазан и спокоен от всякаква болка!   Не, не е чудо, а вяра и смирение. Отвъд границата на плътските страсти и нервни амбиции  духът е спокоен и щастлив.  Отново бях  част от Възкресението, както много поредни години. Вдишвах от новия живот с цели гърди и пълно съзнание! И се чувствах прероден за нов живот и чувства. Споделих момента със стотици хора.  Повечето бяха млади. Вярвам заредени с вяра, любов и почитание  към Христовите мъки и  Възкресение. Снощи не всичко беше богоугодно. В тълпата имаше всякакви хора. Включае богохулници, изричащи вулгарни думи и помисли в нощта на светите страсти. Господ обича всички, но не всички обичат и припознават Господ. Сред тълпата имаше хедонисти и любители на шоуто, за които  нощното удоволствие  значи повече от вярата и смирението.  За радост този път вярата в чудото, човешкото и духовното  осеняваха поведението и страстите на младата генерация. Никога не съм  виждал толкова млади хора, които са присъстват в църквата за да се поклонят пред Господ,  вместо да разтушат скуката с пиянско развлечение.  Никога не съм виждал толкова млади хора, които да демонстрират вяра и упование.  Изпитание за църквата е да оправдае това  упование!  Защото бъдещето на тази разсипана страна е във вярата на тези млади хора!

Днес едно младо, тридесетинагодишно,  момиче ми писа за своите очаквания да възкръснем за „един нов свят, в който използваме ума да създаваме изящни поводи за благодарност,  а думите за да ваем красота. Церим онеправданите с любов,  а нещастията – с усмивка и богослов. Душите ни познават болката, но са избрали пътя към щастието,   до който ще стигнем с любов и вяра.“ Ще призная, че нямам думи за да пресъздам по-истински смисъла на Великден.  Празникът има смисъл дори ако сте го посрещанали  мразещи и сте се върнали обичащи, ако сте докоснали Възкресението  обладани от завист, но сте прозряли радостта,  ако сте влязли в аурата на Христовото изцеление  гневни, мрачни, неудовлетворени, но сте усетили пречистващата сила на Възкресенската радост.

Днес във фейсбук видях толкова много яйца и толкова малко  истински, изпълнени с вяра пожелания. Великден е символика и опит да си спомним, че живеем само един път. Затова си струва да обичаме и благодарим. Както написа една симпатична госпожица днес „Помнете, че Господ ни създаде човеци и такива трябва да останем!“

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.