Да обичаш по езиковски едно непознато момче


Духът на Езиковата е пълнокръвен и разноцветен. Сигурно всеки прихваща от него нещо различно, според характера, темперамента и душевността. Две съставки, обаче,  са константа – любовта и солидарността.

Днешните поколения са много, много различни от предишните, които са запалили езиковския дух. Различна нагласа, различни очаквания, развлични интереси. Може би не са така обсебени от харизмата на гимназията, като онези, с които се срещнах в началото, но езиковското пламъче тлее в сърцата на огромна част от днешната ученическа общност. Най-малкото с тази запазена марка на гимназията – да бъдеш обичащ и солидарен! Отминалата седмица даде поредното доказателство. В едно събитие колкото скромно, толкова и трогателно. Езиковци инициираха благотворителна кампания, за да помогнат на едно болно момче, техен непознат връстник. С благотворително издание на „Шоуто на Езиковата” и  томбола бяха събрани над 1200 лева. Само за два дни! Убеден съм, че ако имаше време кампанията щеше да осигури няколко пъти повече средства. Убеден съм и в друго – ако всяко от стотиците училища в България беше направило същото нямаше да се стигне до политически PR със живота на едно дете. Ето затова Езиковата е различна, защото може да бъде солидарна и обичаща без да го демонстрира. Всъщност такава е истинската благотворителност – скромна и състрадателна.

 Днес момичетата и момчетата от Езиковата са щастливи, че техният връстник Дани ще бъде лекуван. Стискаме палци да пребори болестта. Всички ние, които обичаме гимназията, трябва да бъдем горди от днешните езиковци. Духът е жив, може би защото е наситил въздуха и  заразява с всяко вдишване. Най-малкото с любов към хората и солидарност към общите каузи!

 Няколко думи и за тези, които ще се усмихнат снисходително на акцията и събраната сума. Бонусите, с които щедро спасяваме нуждаещите се са лимитирани. Болните са стотици. Пари от бонуси няма да има за всички. Но любовта и солидарността на езиковци е вечна! Може би утре точно техните състрадателно събрани левчета ще спасят нечий живот пред погледа на безпомощната държава!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.