Свобода или АСТА – една битка за бъдещето на младите хора


Понякога закона прикрива ненаситността на алчните.!

Зваете ли какво е актова фотография?  Някой твърдят, че е разновидност на изкуството. Други разказват, че част от моделите се оказвали край оживени магистрали,  вместо на лъскави корици.

Знаете ли какво е ACTA ? Създателите твърдят, че е концепция, с която да опазят честта на авторите на интелектуални продукти.  Подозрителните заявяват, че е картелно споразумение на големите корпорация в търговията и шоубизнеса и на специалните служби в националните държави, насочено към ограничаване на правата и нарушаване личното пространство на хората.

Да, авторските права се нарушават! Да, качествени марки се фалшифицират! Креативните хора и доказаните продукти трябва да се защитават. Но не императивно. Защото има такива, които не искат подобна защита. Като Паулу Куелю, като рок бандата „Хелуин”.  Колко много млади (а и утвърдени) автори, композитори, писатели, киноматографисти, разработчици търсят популярност, чрез свободно разпространение на създадените от тях продукти. За тях  ACTA не е защита, а отнети шансове да достигнат до аудитория. Много ми е интересно как ACTA ще защитава създателите и разпространителите на порнография. Нали и те създават авторски продукт и регистрират търговска марка?

Не си мислете, че споразумението ще засегне само тракерите. Проблемът не е в това, че няма да можете да изтеглите филм или албум.  Няма да можете да освежите фейсбук страницата си с клипче, защото то ще бъде собственост на MTV, BTV, CNN, NOVA, Eurosport, Планета и т.н. Нищо, че конкуренцията на YouTube и vbox  ги тласна към революцията да публикуват на своите сайтове и направи възможен безплатния достъп до до голямо разнообразие от техни авторски продукции. Утре ще защитават правата си и за същия достъп ще ви искат пари.

След ACTA може би ще забравим безплатния достъп до електронните медии. Те също създават авторски продукти и биха желали да получат обезщетение. Ще затвори многобройните сайтове за поезия и белетристика, прозорчетата, които връщат към четивата родените с компютри поколения. Обтекаемите текстове на АСТА са заплаха за развитието на технологиите. Те преследват като противозаконно създаването и разпространението на уреди или продукти (включително компютърни програми), които целят заобикаляне на ефективната технологична мярка. Съвсем не съм сигурен, че създаването на музикални и видео плейъри или елктронни четци на книги не е подобно престъпление. Нали заобикалят технологичната мярка на автора!

ACTA може да третира като престъпник всеки от нас. Защото споделя любима песен, разпространява интересен видеоматериал, публикува пасаж от впечатлителна книга, цитира статия от електронно издание. Те всички са авторски материали, за които може да се предяви право на обезщетение за пропуснати ползи. Престъпление ще бъде дори да гледате филм в домашни условия. Няма значение, че не преследвате комерсиална изгода. А щом сте престъпник специализираните органи могат да изземат и унищожат носителите, на които сте откраднали продукта. Нали разбирате, че при подобна законова формулировка можете да се простите и с компютърчето си, защо кътате клипчета на Rihana, Lady Gaga, Емилия, Indira, Metallica и т.н.

Разпоредбите на ACTA задължават всеки интернет доставчик да предостави достъп до всякаква информация за вас. Само подозрението в нарушаване на нечии авторски права ще бъде достатъчно основание за полицейските служби, за да се ровят във вашата интернет кореспонденция, да проучват вашите виртуални контакти, да следят вашата душевност и посещения в нета. Споразумението ще бъде истинско покушение срещу собственото пространство и личната свобода във виртуалното общуване.

Тъжно е, че този документ е подписан от България тайно, зад гърба на общественото мнение. Акт, който издава страх от обществените реакции и силно желание да се подмажеш. Към момента той е подписан само от богати страни. По-бедните се въздържат. Както се казва в един афоризъм „ако в Америка кихнат, България се задушава от хрема”.  В тази бедна държава властта не желае да работи за просперитета на хората, но се старае усърдно да ограничава свободата им. Имаш право да биеш през ръцете, само когато си дал пари в ръцете нва българите, за да ги доближиш до европейците. Другото е политическа сервилност и слугинаж в полза на ненаситните и алчни търговци и корпорации!

ACTA създава известен ред, но не и цивилизация. Нещо повече споразумението спира развитието, защото ограничава разпространението на информация, саботира контактите между хората и позволява безпрецедентна намеса в личния свят на всеки интернет потребител. Казано простичко ACTA  е заговор срещу свободата!

Нсакоро водих полемика с един млад приятел. Той се оплакваше за ограничените шансове, които имат младите в българия. Споделих, че цялата история е битка за правото на по-добър живот. А тази битка винаги се води от младите. Една прикрита, но алчна коалиция крои тайни споразумения и се подготвя да отнеме значителна част от виртуалната свобода на младите. Ето една малка, но ключова битка за бъдещето и шансовете да живеем по-свободно. Младостта е тази, която трябва да напише правилата на бъдещето. А заявката преминава през съпротива срещу посегателства като ACTA! Свободата е далеч по-ценна от алчните претенции на няколко големи корпорации! Надява се младостта на България да го заяви на 11-ги февруари, заедно с връстниците от всички европейски страни.

Общоевропейският ден за протест срешу ACTA може да се окаже една голяма победа на младостта в полза на свободата и развитието.

 Включете се в протеста!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.