А, Ловеч не бил чак такова страхтно място за живеене!


Ловеч е 25-ти в тазгодишната класация за „Най-добър град за живеене” на Дарик радио и „24-ри часа”. От 27 областни градове! . Ще се съгласите ли, че няма новина. В класацията за градски стандарт сме опашкари, както в класацията по демографски перспективи. Няма как поредният шамар по местното самочувствие да не бъде повод за размисъл. Поне за тези, които настройват своето самочувствие по националното обществено мнение.

Оптимистите ще се насилят да изтъкнат два семпли факта – все пак не сме последни, след нас са Търговище и Смолян. Пък и миналата година сме били 26-ти. Очевидно прогресираме.

Песимистите сигурно ще изтъкнат, че всъщност сме много по-назад, но сме отървали срама, защото в класацията не участват всички градове, а само областните центрове.

Местните патриоти ще посочат, че това ни е ресурсът – ние сме малки като население и лоби.

Самодоволните ще махнат презрително, защото това е някаква си медийна класация, която не достига до стрина Пена и бай Денчо от Умаревци и техните събратя и посестрими от ловешките села, все хора предоволни от живота в Ловешко.

Няма да споря с никой от апологетите или критиците. Ще се обърна към критериите за класацията. Ако се зачетем ще открием, че в 9 от критериите (около 1/3 от общия брой) Ловеч е направо трагичен – „алеи за велосипеди”, „възможност за спорт в града”, „брой места за паркиране”, „брой денононощни аптеки”, „летище или близост до такова”, „култура – брой киносалони, опера, концерт, фестивали, събития”, „бездомни кучета”, „раждания на глава от населението”, „живородени по градове през 2010 г. (на глава от населението)”. В четири други критерия аргументацията ни е повече от слаба – „чужди инвестиции в града”, „безработица – процент”, „брой университети и брой гимназии с изучаване на чужд език”, „средна продължителност на настоящия живот на населението”. Не можем да се похвалим  и по критериите  „наличие на кувьози и тяхното състояние”, „наличие на апаратура за лечение на инфаркт и нейното състояние”, „детски градини с достатъчен брой деца и своевременно ремонтиране, наличие на достатъчно детски площадки и детски центрове”. Очевидно не впечатляват и резултатите по критерия „инвестиции в инфраструктурни проекти през 2011 г. и основни големи предстоящи за реализация проекти през 2012 г”.  Кметът ни проглуши ушите за своите успехи точно в този контекст, но явно хората не го възприемат на сериозно, най-вероятно защото не виждат промяна в качеството на живота си, вследствие от подобни инвестиции.

Е няма как да си добро място за живеене, когато всички високи оценка са в графите „хубава пешеходна улица”, „безжичен интернет на обществени место”, „място да пиеш хубаво кафе в центъра”, „брой слънчеви дни”, „брой кражби”, „брой убийства и самоубийства на глава от населението”. Тези предимства може да осигуряват спокойствие и някое и друго удобство, но не и жизнен стандарт и усещане за просперитет.

Не знам дали това са най-точните критерии, но съм убеден, че те измерват очакванията и оценките на активните обществени групи – бизнес, млади хора, интелигентни жители.  Ловеч може и да е добро място за старините на стрина Пена и бай Денчо, но не е желано място за бизнеса, не е мечтаното бъдеще за младите, не е перспективна територия за хората на духа. Иначе нямаше да е 27-ми!

Всъщност имахме ли нужда от тази класация, за да разберем, че сме опашкари. Нима не го разчитаме в топящия се брой родени бебета, в лавинообразния ръст на фалиралите фирми, по ниските заплати и масовата бедност, по „армията” младежи, нетърпеливо чакащи да емигрират завинаги!

Е, за някой Ловеч е прекрасно място за живеене. Твърди го кметът Казанджиев. Допускам, че го споделя и неговото приятелско обкръжение, управляващо нашия изстрадал град. Само, че техните гласчета не стигат, за да излъжат класацията и България!

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to А, Ловеч не бил чак такова страхтно място за живеене!

 1. Irina Radoslavova каза:

  Здравейте, господин Райнов!
  Чета блога Ви и по принцип се въздържам от коментари,но по тази статия държа да споделя мнението си. Зависи човек какво търси. На мен Ловеч ми е идеално място за живеене, пък се мисля все още за млад човек. Както знаете, аз се върнах от София, за да родя там детето си и да го отглеждам. Живях две години отделно от съпруга си в името на доброто развитие на нашето бебе. Ловеч не ме е лишил от нищо ( пак казвам, зависи човек какви нужди има), в Ловеч цените са ми по-евтини отколкото в София, имам всичко необходимо на близко разстояние, мога да изляза спокойно от дома си с бебето и количката и да стигна до всяка точка на града без препятствия (в София не мога да отида никъде без градски транспорт, не мога да се кача в градски транспорт, такситата не товарят майки с повръщащи бебета и колички), имам детски площадки в квартала и хубави места за дълги разходки извън него, без да ми подсвиркват нервни шофьори. Когато дъщеря ми трябваше да тръгва на детска градина, в София не ни приеха никъде,а в Ловеч имаше места. И така мога да продължавам доста…..
  Сега живеем в София заради работата на съпруга ми и, да, признавам,че в Ловеч няма работа и това никак не е маловажно, но Ловеч не е чак толкова лошо място за живеене колкото изглежда от Вашия материал. Дъщеря ни след 2 години трябва да тръгва на училище и обмисляме завръщане в родния си град, за да може тя да учи там в много по-здрава среда – в София е зверилник и децата стават изроди,няма как. Поради всички тези причини и най-вече поради причината,че аз съм майка и искам най-хубавото, спокойно и ведро детство за моето дете, смятам,че Ловеч е идеално място за живеене.

 2. Stefan Stefanov каза:

  Сериозно ли смятате за грешка на управата на града – липса на брой денонощни аптеки, липса на близост до летище, киносалони, опера и т.н???? И малко дете може да се усети, че пазар за тези неща в толкова малък град не съществува, или ще точат безумни средства на загуба от бюджета и най-неразумния управник би го осъзнал, ако пък някой частник притежава кино или още денонощни аптеки, каква би била съдбата му? Фалит, естествено, наистина на Вас може да ви се иска да има и увеселителен парк disney, но това би било още едно необосновано и абсурдно твърдение, породено единствено от желанието все някак да се критикува градоуправата.

 3. ivo rainov каза:

  Уважаеми приятелю, това са критерии, по които се прави класацията (вижте линка в началото на статията). Съжалявам, но не съм ги измислил аз. Приемете, че това са част от обясненията защо, сме толкова назад в класацията. Както Вие казвате един малък град не може да има подобни екстри. Тогава според инициаторите и организаторите на класацията не може да бъде добро място за живеене. За денонощната аптека – няма да фалира, както не фалира един денонещн магазин. Това е работа на бизнеса, не на кмета. Да Ви насоча, че там има едни критерии за брой раждания. Когато в един град се раждат все по-малко деца населението му бързо се топи. А когато населението се стопи (с около 10 хиляди само за последните 10 години) идват оправданията – малък град не може да има такива екстри.
  Що се отнася до Disney на мен такива неща не ми се искат. Искат се на кмета Казанджиев. От около 5 години говори за проекта „Стратеиш ленд“, за който чакаме програма и донор 🙂
  Иначе да се критикува градоначалника е полезно. поддържа го в кондиция и го мотивира да работи по-усърдно в полза на гражданите. А да се критикува нашия градоначалник не е никак трудно – той дава поводи в изобилие 🙂

 4. gradinarstvo каза:

  Г-н Райнов, заинтересувах се от тази класация, но според мен тя е субективна. Например през 2009 год. градът ни е бил на 13-то място от общо 33 класирани градове, в това число и не областни центрове. 2 години по-късно сме на 25-то?! Хайде нека не си плюем постоянно града. Освен това има и много други субективни елементи – за пример броя езикови гимназии – за сметка на това ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, където работите Вие, е сред най-елитните в страната. И пак по отношение на класацията – Пазарджик 2010 год. е на ПОСЛЕДНО, 27-мо място, а 2011 е на СЕДМО. Егати и класацията – благодаря!

 5. ivo rainov каза:

  Приятелю, gradinarstvo. Благодаря за поста и мнението. Държа да заявя, че упреквам (ненавиждам определението плюя) управляващите града. Аз лоша дума за родния си град няма как да кажа. Ще Ви помоля да коментираме, дали съответстваме на представените критерии. Подчертавам не съм ги измислил аз. Те са си на Дарик. Ако не съответстваме просто трябва да приемем, че нещо не ни достига да сме добро място за живеене. Щом сме малки и все по-смаляващи се няма да се сърдим. А Езиковата – тя е от малкото неща, които правят качество в този град. Ама не е равна на университет, нали!

Коментарите са изключени.