Езиковата представя: Магията на киното.


Някога киното бе сред най-големите удоволствия в Ловеч.  После се появиха евтините видео- и  DVD  плейъри, компютрите с все по-мощни видеокарти. Вместо кината хората започнаха да посещават видеотеките и тракерите с  филмови торенти. Затвориха кината, а с тях и едно от най-готините забавления.

Когато преди два-три месеца видях обновения театрален салон на Езиковата бях наистина изумен. Не толкова от впечатляващата визия, колкото от модерното оборудване и разнообразието от функционални възможности, които предоставя.  Дадох си сметка, че след ремонта, салонът е прибавил три изключително ценни аксесоара – широк екран, мощна мултимедия и великолепно озвучаване. Всичко необходимо за превръщането му  в пълноценен киносалон.  Още тогава се зароди идеята за възстановяване на „кинопрожекциите” и завръщане на едно типично тийнейджърско удоволствие.

Понякога съдбата намигва в точния момент.  Моята киноидея  още „ферментираше, и се появи програма „Успех” на МОМН.  Благодарение на тази програма и ентусиазма на езиковци нашата гимназия ще има киноклуб, а  зала „Америка за България” (стария театрален салон) ще се превърне в единствената кинозала на Ловеч.  И тъй като киното е култура, редом със забавата ще дойдат и познанията за етапите в развитието на най-великото изкуство, за големите актьори,  вечните послания , разтърсващите шедьоври.

Киното е магия, която трябва да съпреживееш. Истинското удоволствие идва с потапянето в неговата илюзия. Затова в клуба всички ще бъдем равни – в знания и препочитания, в изследване и презентиране. Всички ще бъдем слушатели и лектори, зрители и критици. Надявам се клубът да бъде един удобен „кораб”, с който да плуваме в необятния океан от филми, роли и емоции. Всеки ще има шанса да застане зад руля и да ни води към удоволствието от истинското кино.

Най-важното е, че клубът не е затворен. Да, по правилата на програмата могат да бъдат вписани до 15 участници. Но това е чиста формалност. Запомнете, че нашите врати са винаги отворени. Място има за всеки, който обича киното, иска да научи за него или да се наслади на филми от висока класа. При това с две непознати за нашия град екстри – широк екран и перфектен звук.

Така, че очаквайте от февруари магията на киното! Всяка седмица! Само в Езиковата!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.